Tavaly csaknem 13 százalékkal nőttek a román ipari megrendelések

    Bukarest, 2018. február 9., péntek (MTI) - Tavaly csaknem 13 százalékkal nőttek a román ipari megrendelések az előző évhez mérten - közölte pénteken a román országos statisztikai intézet.
hirdetés
    A növekedés főleg a tartós használati ipari cikkeknek köszönhető, amelyek megrendelései több mint 27 százalékkal nőttek.

    Decemberben az új ipari megrendelések csaknem 15 százalékkal bővültek az előző év tizenkettedik hónapjához képest, ugyanakkor novemberhez mérten 12,5 százalékkal estek vissza.

    A statisztikai intézet szintén pénteken közölte, hogy az iparvállalatok árbevétele 11,7 százalékkal nőtt tavaly az előző évhez mérten. Decemberben 11,4 százalékos volt az éves növekedés, ugyanakkor novemberhez képest 12,2 százalékkal csökkent az iparvállalatok árbevétele.

    A statisztikai intézet hétfőn közli az ipari termelés decemberi és a tavalyi egész évre vonatkozó adatait. A tavalyi első tizenegy hónapban 8,3 százalékkal nőtt az ipari termelés.

    A román ipar tavaly ismét jól teljesítette, hiszen a belföldi fogyasztás után a második fő hajtóereje volt a várható 6-7 százalékos gazdasági növekedésnek.