Timmermans: a minőségi jogalkotás javította az uniós politika kialakításának módját

    Brüsszel, 2019. április 15., hétfő (MTI) - A minőségi jogalkotás javította az uniós politika kialakításának módját, ugyanakkor bizonyos esetekben módosítani kell a jogalkotási eljárásokat és kivételt kell tenni, amikor erre sürgős politikai helyzetek miatt szükség van, mint ahogy az például a migrációs válság csúcspontján történt - jelentette ki Frans Timmermans, az Európai Bizottság első alelnöke hétfőn Brüsszelben.
hirdetés
    Timmermans az Európai Bizottság által 2015 óta bevezetett intézkedések eredményességét értékelő jelentés bemutatásakor elmondta, a bizottság a minőségi jogalkotást alkalmazza a tervezési és programozási ciklus valamennyi szakaszában, és leegyszerűsíti az éves munkaprogramot. A minőségi jogalkotás lényegét azt jelenti, hogy szakmai alapra helyezik a szakpolitikai döntéshozatal minden vonatkozását, és alkalmassá teszik azt az aktuális kihívások kezelésére.

    Kijelentette, az Európai Bizottság nyitottabb, átláthatóbb és tényeken alapuló szakpolitikai döntéshozatala révén elért eredményeket a további javulás érdekében állandósítani kell, és fenn kell tartani.

    Mint mondta, az uniós bizottság kötelezettséget vállalt arra, hogy csak akkor intézkedik, ha az uniós szintű fellépés hozzáadott értéket képvisel, és ezt a lehető leghatékonyabban és a legkevesebb teherrel járó módon tegye, megvizsgálva a gazdasági, társadalmi és környezeti hatásokat, és elkerülve a szükségtelen költségeket.

    Tájékoztatása szerint a bizottság 150 egyszerűsítési kezdeményezést ismertetett, amelyek a politikai célok támogatása mellett csökkentik a szükségtelen adminisztratív terheket. Az egyszerűbb és kevésbé megterhelő jogszabályok hatékonyabban alkalmazhatók és hajthatók végre, és jobban betarthatók, ami jobb eredményekhez vezet, különösen a kis- és középvállalkozások esetében.

    A bizottság az eredményes intézkedések hatásvizsgálataira és értékeléseire vonatkozóan elmondta, azok szilárd alapot biztosítanak a politikai döntéshozatalhoz, de nem helyettesítik azt.

    Timmermans az eredmények közé sorolta, hogy 2015 óta a bizottság több mint 400 nyilvános konzultációt szervezett európaiak milliói számára. A nyári időszámításra vonatkozó rendelkezésekről folytatott konzultáció során például 4,6 millió válasz érkezett.