Tizenöt havi csúcson a decemberi brit külkereskedelmi hiány

    London, 2018. február 9., péntek (MTI) - Rekordnagyságú importtal 15 hónapja a legnagyobb külkereskedelmi deficitje alakult ki decemberben Nagy-Britanniának, miközben a feldolgozóipari termelés már sorban a nyolcadik hónapja ért el havi növekedést a nemzeti statisztikai hivatal, az Office for National Statistics (ONS) pénteken közzétett kimutatása szerint.
hirdetés
    Decemberben 1,2 milliárd font-sterlinggel 2016 szeptembere óta a legmagasabbra, 4,886 milliárd font-sterlingre nőtt az előző havi 3,652 milliárdról Nagy-Britannia deficitje a javak és szolgáltatások külkereskedelmi forgalma után. A piac 2,4 milliárd font-sterling külkereskedelmi deficitet várt decemberre.

    A javak külkereskedelmi forgalma után Nagy-Britanniának 13,576 milliárd fontos deficitje képződött decemberben, nagyobb az előző havi 12,456 milliárd fontnál. Elemzők a novemberinél alacsonyabb, 11,60 milliárd fontos deficitet vártak a javak külkereskedelmi forgalma után decemberre.

    Decemberben a javak és szolgáltatások importja három százalékkal a mindenkori legmagasabb összegre, 57,02 milliárd fontra emelkedett az előző havi 55,35 milliárd fontról. A javak importja 3,8 százalékkal emelkedett, ezen belül az üzemanyagoké 6,6 százalékkal, míg a szolgáltatásoké 0,7 százalékkal.

    Az Európai Unióból 6,5 százalékkal emelkedett az import, ezen belül Németországból 6,1 százalékkal. Az Unión kívülről 0,8 százalékkal nőtt decemberben a brit import, ezen belül Norvégiából 12,4 százalékkal, az Egyesült Államokból 7,9 százalékkal.

    A javak és szolgáltatások exportja 0,8 százalékkal 52,12 milliárd fontra nőtt decemberben Nagy-Britanniában az előző havi 51,70 milliárd fontról. A javak exportja 1,5 százalékkal nőtt, ezen belül a feldolgozóipari termékeké 2,8 százalékkal. A szolgáltatások exportja ezzel szemben 0,1 százalékkal csökkent.

    Az Európai Unióba irányuló export 6,9 százalékkal emelkedett, elsősorban a németországi export 16,8 százalékos és a franciaországi 21,7 százalékos növekedésének köszönhetően. Az Unión kívüli export ezzel szemben 3,6 százalékkal csökkent, mégpedig Kína felé 27,4 százalékkal, Hongkong felé 30,4 százalékkal, Dél-Korea felé pedig 20,3 százalékkal. Az Egyesült Államokba viszont 6,9 százalékkal nőtt Nagy-Britannia exportja decemberben.

    A brit ipari termelés decemberben 1,3 százalékkal csökkent az előző havihoz képest a novemberi 0,3 százalékos havi növekedés után. A piac 0,9 százalékos havi csökkenést várt decemberre, a tényleges csökkenés viszont a legnagyobbnak bizonyult 2012 szeptembere óta.

    Az ipari termelést elsősorban a bányaipari termelés 19,1 százalékos csökkenése vetette vissza, amit a Forties olajvezeték lezárása idézett elő.

    Éves összevetésben az ipari termelés stagnált decemberben a várt 0,3 százalékos növekedés helyett. Novemberben 2,6 százalékkal nőtt a brit ipari termelés a 2016 novemberihez képest.

    Az ipari termelésen belül a feldolgozóipar termelése a várt 1,2 százaléknál nagyobb mértékben, 1,4 százalékkal nőtt decemberben, de a növekedés üteme lassult a novemberihez képest, amikor is 3,8 százalékos éves növekedést ért el a feldolgozóipari termelés.

    Havi bázison a feldolgozóipari termelés a várakozásoknak megfelelően 0,3 százalékkal nőtt a novemberi 0,2 százalékos havi növekedés után. A brit feldolgozóipari termelés decemberben már a nyolcadik egymást követő hónapban mutatott növekedést havi bázison.

https://www.gov.uk/government/statistical-data-sets/uk-overseas-trade-in-goods-s tatistics-december-2