Tőzsde - Emelkedéssel nyithatnak a főbb európai piacok

    Budapest, 2018. február 12., hétfő (MTI) - Emelkedéssel nyithatnak a főbb nyugat-európai részvénypiacok hétfőn a New York-i, valamint az ázsiai és csendes-óceáni térség vezető tőzsdéit követve.
hirdetés
    Elemzők szerint a londoni FTSE-100 index 83 ponttal, a frankfurti DAX-30 index 175 ponttal, a párizsi CAC-40 index pedig 56 ponttal kúszhat feljebb a nyitásban.

    Egy kaotikus hét utolsó napján, pénteken közel másfél százalékos nyereségben zártak a New York-i tőzsdeindexek, és a határidős jegyzések további emelkedést valószínűsítenek, ennek megfelelően Ázsia és a csendes-óceáni térség vezető tőzsdéinek többségén is emelkedtek az irányadó mutatók hétfőn. Tokió nemzeti ünnep miatt zárva tartott. A dél-koreai Kospi 0,91 százalékos pluszban, az irányadó ausztráliai index, az SP/ASX 200 viszont 0,30 százalékos mínuszban zárt. A vezető sanghaji index 0,76 százalékos nyereségben zárt, a hongkongi Hang Seng pedig 0,32 százalékos pluszban állt a záráshoz közeledve.

    A befektetők kockázatvállalási kedvét fékezi, hogy az Egyesült Államokban szerdán teszik közzé a januári inflációs adatokat, amelyek alakulása jelentős hatást gyakorol az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve monetáris politikai döntéseire. Elemzők arra számítanak, hogy éves összevetésben 1,9 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak, a maginfláció 1,7 százalékra rúgott. Ha a tényadatok összhangban lesznek a várakozásokkal vagy kissé alatta maradnak, az nagy megnyugvást hozhat, a magasabb értékek viszont még jobban megrémíthetik a befektetőket, ami a kötvényhozamok emelkedéséhez és a részvényárfolyamok heves ingadozásához vezethetnek.

    Aziz Sunderji, a Barclays befektetési bank egyik közgazdásza azonban úgy látja, hogy a múlt heti piaci pánikot is kiváltó inflációs félelmek átmenetinek bizonyulnak. A munkaerőpiac feszítettsége felfelé nyomja a béreket, de a technológiák fejlődése, az automatizáció és a globalizáció fontos erők, amely ellentétes irányú hatást gyakorolnak - mutatott rá a közgazdász, aki szerint az utóbbi héten tapasztalt felfordulás csak hepehupa volt az úton, és nem irányváltást jelzett.

    A nyugat-európai tőzsdék az utóbbi évek legrosszabb hetét tudhatják maguk mögött. Pénteken 1 százalékot meghaladó veszteségben ért véget a kereskedés. A londoni értéktőzsde fő mutatója, az FTSE-100 index 1,09 százalékkal, 7092,43 pontra, a frankfurti DAX-index 1,25 százalékkal, 12 107,48 pontra, a párizsi CAC-40 index pedig 1,41 százalékkal, 5079,21 pontra süllyedt. A páneurópai indexek közül a Stoxx Europe 600 1,45 százalékkal, az FTSE Eurofirst 300 index 1,40 százalékkal, az euróövezeti EuroStoxx50 index pedig 1,90 százalékkal csökkent.

    A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajkeverék, az északi-tengeri Brent és a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) ára emelkedett hétfő reggel. A legközelebbi, áprilisi határidős jegyzésekben a Brent hordónként 1,05 százalékos nyereségben, 63,45 dolláron, a márciusi szállítású WTI pedig 1,22 százalékos pluszban, 59,52 dolláron forgott nyolc óra körül.

    A kriptodevizák árfolyama is emelkedik. Az egyik széles körben elfogadott bitcoin árfolyamindex, a Coindesk indexe - amely a legnagyobb kereskedési platformok jegyzéseinek átlagát mutatja - 8378,22 dolláron, 3,81 százalékos nyereségben állt, a napi minimum 8070,80 dollár, a maximum pedig 8566,16 dollár volt.