Tőzsde - Emelkedéssel nyithatnak a főbb európai piacok

    Budapest, 2019. május 10., péntek (MTI) - Emelkedéssel nyithatnak a főbb nyugat-európai részvénypiacok pénteken dacára annak, hogy az Egyesült Államok keleti parti idő szerint pénteken hajnalban megemelte az éves szinten 200 milliárd értékű kínai importárura kivetett pótvámok mértékét 10 százalékról 25 százalékra.
hirdetés
    Az IG Market elemzői arra számítanak, hogy a londoni FTSE-100 mutató 22 ponttal, a frankfurti DAX-30 index 51 ponttal, a párizsi CAC-40 index pedig 29 ponttal emelkedhet a nyitásban az előző napi erős veszteségek után.

    A jelek szerint a befektetők már túlléptek a pótvámok megemelésének kérdésén, amelyet már be is áraztak a piacok, és bátorító fejleménynek tekintik, hogy pénteken Washingtonban folytatódnak az amerikai-kínai kereskedelmi tárgyalások. Csütörtökön másfél órán keresztül egyeztettek a főtárgyalók, Liu Ho kínai miniszterelnök-helyettes, valamint amerikai részről Steve Mnuchin pénzügyminiszter és Robert Lighthizer kereskedelmi főképviselő.

    Az amerikai kormányzat még egy kis extra időt vásárolt a tárgyalásokra azzal, hogy a megemelt pótvámokat csak azokra a termékekre érvényesíti, amelyeket a vonatkozó rendelet hatályba lépése után indítottak útnak Kínából. Ez azt jelenti, hogy még három-négy hétig a Csendes-óceánon keresztül érkező, már úton lévő kínai szállítmányokra még a 10 százalékos pótvámot vetik ki.

    A megemelt pótvámok hatálya alá mintegy 5700 féle termék tartozik, de különösen súlyos csapást mér a fogyasztási cikkekre, ideértve a mobiltelefonokat, a ruhaféléket és a játékokat.

    Ázsia és a csendes-óceáni térség legfontosabb tőzsdéin emelkedtek az indexek, kivéve Tokiót, ahol a 225 válogatott részvény Nikkei mutatója enyhe, 0,23 százalékos mínuszban zárt. Az ausztráliai SP/ASX 200 0,25 százalékos pluszban fejezte be a kereskedést, a dél-koreai Kospi pedig 0,26 százalékos nyereségben állt a zárás előtt pár perccel. A sanghaji tőzsde 2,63 százalékos, a hongkongi Hang Seng pedig 1,05 százalékos pluszban állt a záráshoz közeledve.

    A Morgan Stanley Capital International által számított, Japánt kivéve az ázsiai részvénypiacok árfolyam-alakulását mérő index (MSCI Asia ex Japan) 0,66 százalékkal 519,31 pontra emelkedett.

    A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajkeverék, az északi-tengeri Brent és a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) ára emelkedett az ázsiai kereskedésben.

    A júliusi határidős jegyzésekben a Brent hordónként 0,58 százalékos pluszban, 70,80 dolláron, a júniusi szállítású WTI pedig 0,70 százalékos nyereségben, 62,13 dolláron forgott péntek reggel.

    Csütörtökön erős mínuszokban zártak a főbb európai tőzsdék. A londoni értéktőzsde fő mutatója, az FTSE-100 index 0,87 százalékkal, 7207,41 pontra, a frankfurti DAX-index 1,69 százalékkal, 11 973,92 pontra, a párizsi CAC-40 index pedig 1,93 százalékkal, 5313,16 pontra esett. Milánóban 1,82 százalékkal, Madridban pedig 1,43 százalékkal csökkent az irányadó tőzsdemutató. A páneurópai mutatók közül a Stoxx Europe 600 és az FTSE Eurofirst 300 index egyaránt 1,65 százalékkal, míg az euróövezeti EuroStoxx50 mutató 1,95 százalékkal esett.