Tőzsde - Emelkedéssel zártak a főbb nyugat-európai tőzsdemutatók

    Budapest, 2019. január 29., kedd (MTI) - Emelkedéssel zártak a főbb nyugat-európai tőzsdék kedden, a befektetők a globális kereskedelmi fejleményekre, a friss vállalati gyorsjelentésekre és az újabb Brexit-szavazásra figyeltek.
hirdetés
    A londoni FTSE-100 mutató 1,25 százalékos, a frankfurti DAX-index 0,03 százalékos, a párizsi CAC-40 index pedig 0,81 százalékos pluszban fejezte be a kereskedést. Milánóban 0,49 százalékkal, Madridban pedig 0,64 százalékkal kúszott feljebb az irányadó tőzsdemutató.

    A páneurópai indexek közül a Stoxx Europe 600 0,81 százalékkal, az FTSE Eurofirst 300 index pedig 0,79 százalékkal, míg az euróövezeti EuroStoxx50 0,48 százalékkal emelkedett.

    A londoni alsóház kedd este szavaz ismét a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételrendszerét tartalmazó egyezményről. Az alsóházi vita kezdete előtt kiderült, hogy Theresa May kormányfő a megállapodásról novemberben lezárult tárgyalások újbóli megnyitását kéri az Európai Uniótól a backstop-mechanizmus módosítása érdekében.

    A nap nyertesei a közműszolgáltatók és a háztartási cikkeket termelő vállalatok voltak, mindkét szektor alindexe több mint 1 százalékkal nőtt, ahogy a befektetők a gazdasági bizonytalanságok időszakában biztos menedéket jelentő részvényeket vásárolták.

    A vártnál jobb gyorsjelentésének köszönhetően a Siemens Gamesa szélturbina gyártó vállalat 13,06 százalékos pluszban zárt a frankfurti tőzsdén. Az SAP német szoftvergyártó, Európa legértékesebb technológiai vállalata viszont 2,76 százalékos veszteségben fejezte be a kereskedést, mert csalódást okozott beszámolójával.

    New Yorkban, az európai tőzsdezárás idején, a Dow Jones ipari átlag 0,30 százalékos pluszban, míg az SP 500-as index 0,15 százalékos, a Nasdaq-piac összetett mutatója pedig 0,72 százalékos mínuszban állt.

    A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajkeverék, az északi-tengeri Brent és a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) drágul.

    Az áprilisi határidős jegyzésekben a Brent hordónként 2,62 százalékos pluszban, 61,38 dolláron, a márciusi WTI pedig 2,75 százalékos nyereségben, 53,42 dolláron forgott kedd délután fél négykor.

    A New York-i árupiacon az arany unciánkénti ára áprilisi szállításra 0,44 százalékkal, 1315,10 dollárra nőtt.

    Egy euróért 1,1431 dollárt adtak a nemzetközi bankközi piacon, 0,02 százalékkal erősödött a közös európai fizetőeszköz.