Tőzsde - Erős zárás Európában

    Budapest, 2019. március 19., kedd (MTI) - Vegyes kezdésből nyereségbe fordultak kedden zárásra a főbb európai értékpapírpiacok.
hirdetés
    A frankfurti DAX index zárásra 1,13 százalékra növelte kezdeti szerény nyereségét, a mínuszban kezdő londoni FTSE-100 és párizsi CAC-40 indexek pedig 0,37 és 0,25 százalék emelkedéssel fejezték be a keddi kereskedést. Madridban 0,91 százalékkal, Milánóban 0,93 százalékkal zárt magasabban a tőzsde.

    A páneurópai FTSE EuroFirst 300 és Stoxx 600 indexek 0,58 százalék és 0,64 százalék erősödést értek el kedden, az euróövezeti EuroStoxx50 index pedig 0,66 százalék emelkedéssel fejezte be a kereskedést.

    A keddi kereskedés legjobban teljesítő papírjainak az autóipari részvények bizonyultak, az ágazati mutató két és fél százalékkal erősödött. Az autóipari részvények a Peugeot család FFP befektetési holdingja és a Fiat Chrysler (FCA) autóipari konszern közötti közeledés jeleire indultak erősödésnek. Korábban már Carlos Tavares, a PSA konszern vezére is jelezte, hogy készek együttműködést kialakítani a Fiat Chrysler, General Motors, vagy a Jaguar Land Rover cégek valamelyikével. Az FCA részvénye kedden öt százalékkal emelkedett, de a Faurecia autóipari beszállító vállalat részvénye is három százalék nyereséget ért el, csakúgy mint a Daimler részvénye.

    Az olaj ára az európai kereskedési idő végére már lefelé korrigált, miután a nap folyamán idei csúcsot állított be. Az olaj árát az OPEC és a szervezeten kívüli nagyobb termelők (OPEC+) önkorlátozása, valamint a venezuelai szállítások akadozása és az iráni kínálat várható további csökkenésének a lehetősége tartja magasan.

    A Brent nyersolaj jegyzése 0,15 százalékkal hordónként 67,44 dollárra, a WTI jegyzése 0,30 százalékkal 59,20 dollárra csökkent.

    Az eurót 0,14 százalékkal jegyzik magasabban 1,1351 dolláron, az arany ára 0,45 százalékkal unciánként 1307,35 dollárra emelkedett.