Tőzsde - Erősödéssel zárt Nyugat-Európa

    London/Frankfurt/Párizs, 2016. május 20., péntek (MTI) - Erősödtek az indexek pénteken a vezető nyugat-európai értéktőzsdéken.
hirdetés
    Szakértők szerint ez azt jelenti, hogy a befektetők már beárazták a közelgő, akár júniusi amerikai kamatemelés valószínűségét, ami miatt csütörtökön komoly mínuszban zártak az európai tőzsdék.

    A Fed áprilisi kamatdöntő ülésének szerda késő este ismertetett jegyzőkönyve alapján arra lehet következtetni, hogy a döntéshozó testület egy közelgő kamatemelés valószínűségét próbálja elfogadtatni, igyekszik eloszlatni a szigorítási ütem lassításáról kialakult piaci várakozásokat. A tagok többsége szerint a júniusi kamatdöntő ülésen már indokolttá válhat az irányadó kamatok emelése, ha a második negyedévi teljesítményről beérkező makrogazdasági adatok a gazdaság teljesítményének javulását mutatják.

    Pénteken a londoni tőzsde fő mutatója, az FTSE-100 1,73 százalékkal, a frankfurti DAX-30 1,24 százalékkal, a párizsi CAC-40 mutató pedig 1,65 százalékkal erősödött.

    A páneurópai FTSEurofirst 300 index 1,20 százalékkal, az euróövezet blue chipjeit tartalmazó Euro STOXX 50 pedig 1,42 százalékkal emelkedett.

    Nyugat-európai tőzsdezáráskor, 17.30 órakor az északi-tengeri Brent olajfajta hordónkénti ára 13 cent (0,27 százalék) emelkedéssel 48,94 dolláron állt.