Tőzsde - Pozitív kezdés New Yorkban

    New York, 2018. február 9., péntek (MTI) - Az előző napi nagy esést követően erős emelkedő lendülettel indult a kereskedés pénteken az amerikai értékpapír-piacokon.
hirdetés
    New Yorkban a DJIA-30 index 0,67 százalék, az SP-500 index 1,07 százalék, a Nasdaq Composite index pedig 1,21 százalék erősödéssel kezdte a kereskedést.

    A főbb európai tőzsdék az amerikai nyitáskor fél százalék körüli veszteségben jártak. A pán-európai FTSE Eurofirst 300 index 0,7 százalékkal, az euróövezeti EuroStoxx50 index 0,2 százalékkal állt mínuszban.

    Az amerikai tőzsdéken a múlt pénteki, majd a hétfői nagy árfolyamesés után a hét többi napján szokatlanul szélsőséges ingadozással folyt a kereskedés, ami kedden erős pozitív, míg szerdán mérsékelten negatív, csütörtökön pedig erősen negatív záráshoz vezetett. A DJIA indexnek a hétfői után a csütörtöki volt a második ezer pontot meghaladó esése a héten.

    Az olaj ára a hatodik napja csökken az amerikai olajtermelés növekedése miatt. A WTI nyolc százalékos, a Brent pedig hat százalékos, tíz hónapja a legnagyobb heti veszteség felé halad. A január végi legmagasabb ár óta a Brent kilenc százalékot, a WTI nyolc százalékot veszített. A WTI csütörtökön január eleje óta, a Brent pedig december közepe óta a legalacsonyabb áron zárt.

    Az amerikai WTI nyersolajat az amerikai piaci kezdéskor 60,53 dolláron jegyezték a globális kereskedelemben, 1,01 százalékos árcsökkenéssel. A Brent ára 0,83 százalékkal hordónként 64,27 dollárra csökkent.

    Az euró erősödött kissé, de ezzel együtt is október óta a legrosszabb hetét zárhatja, mivel a hét folyamán mintegy másfél százalékot veszített a dollárral szemben. Év eleji értékénél viszont még közel 2,3 százalékkal áll magasabban.

    Az euró jegyzése 0,12 százalékkal 1,2262 dollárra emelkedett.

    Az arany a második egymást követő veszteséges hétzárás felé halad, bár pénteken a dollár szerény gyengülése függvényében kissé stabilizálódott az ára.

    Az arany határidős jegyzése legközelebbi teljesítésre 0,20 százalékkal unciánként 1316,40 dollárra csökkent.