Tőzsde - Pozitív kezdés New Yorkban

    New York, 2019. február 15., péntek (MTI) - Indexemelkedéssel indult a kereskedés pénteken New York értékpapírpiacain az előző napi vegyes zárás után.
hirdetés
    A DJIA-30 index 0,49 százalék, az SP-500 index 0,73 százalék, a Nasdaq Composite index 0,59 százalék emelkedéssel kezdte a pénteki kereskedést.

    Az indexek másfél-két százalékos növekedést halmoztak fel a hét eleje óta. A DJIA és Nasdaq indexek sorban a nyolcadik pozitív hétzárás felé tart, az SP index pedig a nyolcból hetet zárt nyereséggel.

    Az árfolyamok emelkedését a héten alapvetően az amerikai-kínai kereskedelmi tárgyalások eredményességébe vetett remény váltotta ki. Bár voltak közben visszaesések is. Csütörtökön például a kiskereskedelmi forgalom kilenc éve legnagyobb mértékű decemberi visszaesése miatt csökkentek az árfolyamok és vegyes zárás alakult ki.

    A WTI ára hordónként 55,33 dolláron, 1,69 százalékkal állt magasabban a pénteki globális kereskedelemben az amerikai piacok nyitásakor, a Brent ára pedig 1,53 százalékkal, 65,56 dollárra emelkedett.

    Az olajár az OPEC termeléscsökkentésének, valamint Szaúd-Arábia ezen felül még további napi 500 ezer hordós termeléscsökkentésről tett bejelentésének köszönhetően emelkedett a héten. A Brent ára öt százalékos, a WTI ára négy százalékos heti nyereségben jár.

    Az eurót az amerikai piacok nyitásakor 0,25 százalékkal jegyezték gyengébben, 1,1271 dolláron, az arany ára pedig 0,63 százalékkal ment fel, unciánként 1322,20 dollárra.