Tőzsde - Túlnyomórészt csökkenéssel zártak a főbb nyugat-európai tőzsdemutatók

    Budapest, 2019. január 21., hétfő (MTI) - London kivételével csökkenéssel zártak a főbb nyugat-európai tőzsdék hétfőn, miután a kínai statisztikai hivatal által kiadott jelentés szerint a kínai gazdaság növekedésének üteme közel három évtizedes mélypontra süllyedt tavaly.
hirdetés
    A londoni FTSE-100 mutató 0,05 százalékos pluszban, míg a frankfurti DAX-index 0,62 százalékos, a párizsi CAC-40 index pedig 0,17 százalékos mínuszban fejezte be a kereskedést. Milánóban 0,35 százalékkal, Madridban pedig 0,17 százalékkal csökkent az irányadó tőzsdemutató.

    A páneurópai indexek közül a Stoxx Europe 600 0,19 százalékkal, az FTSE Eurofirst 300 index pedig 0,30 százalékkal, míg az euróövezeti EuroStoxx50 0,31 százalékkal esett.

    Kína bruttó hazai terméke (GDP) 2018-ban 6,6 százalékkal nőtt az előző évhez képest, összhangban az elemzői várakozásokkal, ám 1990 óta ez volt a legkisebb ütem. A kínai gazdaság gyengülését megerősítő adatsor Peking szempontjából kritikus időpontban érkezett: az egyre hevesebb kínai-amerikai kereskedelmi viszály rendezéséről és egy átfogó megállapodás megkötéséről folynak a tárgyalások, de az idő szorít, a két elnök csak 90 napra kötött "tűzszünetet", azaz függesztette fel a pótvámok kivetését.

    Európában a nap vesztese a telekom szektor volt. Jelentősen, 2,6 százalékkal esett az olasz Telecom Italia, valamint közel 1 százalékkal a francia Orange árfolyama. A Henkel német vegyipari konszern 9,99 százalékos mínuszban zárt, miután tavalyi előzetes eredményeinek közzétételével egyidejűleg arra figyelmeztetett, hogy csökkenni fog idén nyeresége a beruházások növelése miatt.

    A New York-i tőzsde nemzeti ünnep miatt, a Martin Luther King emléknap alkalmából, hétfőn zárva tart.

    A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajkeverék, az északi-tengeri Brent és a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) ára csökken.

    A legközelebbi, márciusi határidős jegyzésekben a Brent hordónként 0,03 százalékos mínuszban, 62,68 dolláron, a WTI pedig 0,24 százalékos veszteségben, 54,06 dolláron forgott.

    Egy euróért 1,1369 dollárt adtak a nemzetközi bankközi piacon, 0,07 százalékkal erősödött a közös európai fizetőeszköz.