Tőzsde - Vegyesen nyithatnak a főbb európai piacok

    Budapest, 2019. január 30., szerda (MTI) - Vegyesen nyithatnak a főbb nyugat-európai részvénypiacok szerdán, a befektetők figyelmét a számos vállalati gyorsjelentés mellett leginkább a tengerentúli fejlemények kötik le.
hirdetés
    Az IG Market elemzői arra számítanak, hogy a londoni FTSE-100 mutató 0,4 százalékkal, a párizsi CAC-40 index pedig 0,1 százalékkal emelkedhet, míg a frankfurti DAX-30 index 15 ponttal eshet a nyitásban.

    A piacokat megnyugtatta, hogy az Apple amerikai információtechnológiai cég a vártnál valamivel nagyobb bevételt és nyereséget ért el, és a Donald Trump amerikai elnökkel rendszeres kapcsolatban álló Tim Cook vezérigazgató az Egyesült Államok és Kína közötti kereskedelmi feszültségek enyhüléséről beszélt a vállalat gyorsjelentését ismertető sajtótájékoztatón. Az Apple forgalma és profitja is csökkent a tavalyi utolsó negyedévben az egy évvel korábbihoz képest, ami a kínai piac bevételeinek meredek visszaesésére, illetve az iPhone-ok értékesítéséből származó bevételek erős mérséklődésére vezethető vissza.

    A befektetők immár a konkrét híreket várják a Washingtonban szerdán kezdődő amerikai-kínai kereskedelmi tárgyalásokról, illetve az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) nyíltpiaci bizottságának a kamatdöntését várják. Közép-európai idő szerint este nyolc órakor teszik közzé a döntést. A várakozások szerint a Fed nem emel kamatot és utalást tehet a szigorítási ciklus felfüggesztésére.

    Ázsia és a csendes-óceáni térség legfontosabb tőzsdéin vegyesen alakult a kereskedés szerdán.

    Tokióban a 225 válogatott részvény Nikkei 0,44 százalékos mínuszban, míg a dél-koreai Kospi 1,05 százalékos, az ausztráliai SP/ASX 200 pedig 0,21 százalékos pluszban zárt.

    A sanghaji irányadó index 0,72 százalékos mínuszban, a hongkongi Hang Seng viszont 0,13 százalékos pluszban állt a záráshoz közeledve. Ugyanekkor Szingapúrban 0,42 százalékos veszteséget, míg Mumbaiban 0,06 százalékos nyereséget mutatott a vezető tőzsdeindex.

    A Morgan Stanley Capital International által számított, Japánt kivéve az ázsiai részvénypiacok árfolyam-alakulását mérő index (MSCI Asia ex Japan) 0,25 százalékkal 504,14 pontra emelkedett.

    A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajkeverék, az északi-tengeri Brent és a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) ára a kedden elért több mint 2 százalékos emelkedés után a zárás körüli szinten mozgott az ázsiai kereskedésben.

    A legközelebbi, áprilisi határidős jegyzésekben a Brent hordónként 0,05 százalékos mínuszban, 61,17 dolláron, a WTI pedig 0,09 százalékos veszteségben, 53,26 dolláron forgott szerda reggel nyolc órakor.

    Kedden emelkedéssel zártak a főbb európai tőzsdeindexek. A londoni értéktőzsde fő mutatója, az FTSE-100 index 1,29 százalékkal, 6833,93 pontra, a frankfurti DAX-index 0,08 százalékkal, 11 218,83 pontra, a párizsi CAC-40 index pedig 0,81 százalékkal, 4928,18 pontra nőtt. A páneurópai mutatók közül a Stoxx Europe 600 0,81 százalékkal, az FTSE Eurofirst 300 index pedig 0,80 százalékkal, míg az euróövezeti EuroStoxx50 mutató 0,51 százalékkal emelkedett.