Ukrán elnökválasztás - Zelenszkij showmannak nevezte Porosenkót és emlékeztette államfői feladataira

    Kijev, 2019. április 15., hétfő (MTI) - Volodimir Zelenszkij humorista elnökjelölt felszólította hétfőn Petro Porosenko hivatalban lévő államfőt, hogy inkább elnöki feladatait végezze el ahelyett, hogy "mindenféle drogteszteket csináltat, stadionba megy kiabálni és egyik tévéstúdióból a másikba szaladgál".
hirdetés
    "Szeretnék ahhoz az emberhez fordulni, aki nagyon fontos posztot tölt be, Ukrajna államfőjének tisztjét" - kezdte mondandóját Zelenszkij a Facebook-oldalán közzétett legújabb videoüzenetében. Emlékeztette Porosenkót, ő volt az aki a választás első fordulójának éjjelén az exit poll eredmények ismertetése után azt mondta, hogy "meghallotta" a választókat, és felszólította, hogy ideje rátérnie a cselekvésre.

    Követelte tőle, hogy jutassa börtönbe Katerina Handzjuk, a kénsavas támadás áldozatává vált herszoni aktivista gyilkosait és Hladkovszkijékat - eredeti nevükön Szvinarcsukékat -, a hadiipari korrupciós botrányban érintett tisztségviselőt és fiát. Oleh Hladkovszkij a közvetlenül az elnök alá rendelt Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) helyettes vezetője volt. Az Ukroboronprom állami konszern éveken át áron felül vásárolt hadiipari alkatrészeket az ukrán hadsereg számára, az ügyletekben Hladkovszkij fiának vállalata is részt vett. Hladkovszkijt a vizsgálat idejére felfüggesztették hivatalából.

    Zelenszkij szemére vetette Porosenkónak, hogy teljesen megfeledkezett a tavaly novemberben a Kercsi-szorosnál történt orosz-ukrán tengeri incidens során elfogott és azóta Moszkvában fogva tartott ukrán haditengerészek kiszabadításáról is.

    "Emlékezzen arra, amiről elfeledkezett, a foglyul ejtett tengerészeinkre, akik rács mögött vannak, amíg Ön tévécsatornákba futkos Zelenszkijt keresve, egy csomó tesztmintát ad mindenkinek és stadionban kiabál" - fogalmazott az elnökjelölt kérve, hogy tegye azt, ami államfőként a dolga.

    "Egy showmanből lehet államfő, de ha egy államfő válik showmanné, az túlzás" - szögezte le. Hozzátette még, hogy kettejük között nyilvános vita majd "április 19-én lesz, elvégzendő dolog viszont minden nap van".

    Vasárnap Petro Porosenko hiába várta Zelenszkijt a kijevi Olimpiai Stadionban a kettejük közti nyilvános vitára, utóbbi ugyanis nem jelent meg. Többször közölte Porosenkóval, hogy csak április 19-én hajlandó vele vitázni a stadionban, előbb nem. Porosenko viszont az alkalmat kihasználva a vita helyett kampánynagygyűlést rendezett, a stadion előtt összegyűlt mintegy ötezernyi hívéhez buzdító beszédet intézett, utána pedig egy sajtótájékoztatót tartott a stadionban várakozó újságíróknak.