Venezuelai válság - Az Egyesült Államok újabb szankciókat határozott el

    Washington, 2019. március 19., kedd MTI) - Az Egyesült Államok újabb szankciókat léptetett életbe a venezuelai válság kapcsán, ezúttal egy venezuelai vállalat és annak vezetője ellen.
hirdetés
    Az Egyesült Államok pénzügyminisztériuma által ismertetett büntető intézkedés a Minerven állami aranybányát és elnökét, Adrian Perdomót sújtja, törvényellenes működés és Nicolás Maduro kormányának támogatása miatt.

    A döntés írásbeli indoklásában Steven Mnuchin pénzügyminiszter le is szögezte: a venezuelai vállalat "a korrupt Maduro-rendszer belső köreit támogatja". Az amerikai tárca szerint a Minerven aranyat vásárolt fel a bányáktól, rudakba öntötte és ezeket a venezuelai központi bankban tárolja, illetve forgalmazza külföldre. Az Egyesült Államok szerint a Maduro-kormány azzal biztosítja magának a hadsereg támogatását, hogy a katonatiszteknek szabad hozzáférést tesz lehetővé az aranybányákhoz.

    "Határozottan nyomon követjük mindazokat, akik részt vesznek Maduro felelőtlen és törvényellenes aranykereskedelmében, amely hozzájárul a pénzügyi, humanitárius és környezetvédelmi válsághoz" - fogalmazott Mnuchin pénzügyminiszter.

    A venezuelai ellenzék korábban azzal vádolta meg a Maduro-kormányt, hogy a parlament felhatalmazása nélkül aranyat ad el Törökországnak és az Egyesült Arab Emírségeknek.

    Elliott Abrams, az amerikai külügyminisztérium venezuelai különmegbízottja Olaszországban interjút adott amerikai újságíróknak. A diplomata hangoztatta: jól haladnak és pozitívan értékelhetőek az amerikai-orosz tárgyalások Venezueláról, ám a két fél között még mindig lényeges nézetkülönbségek vannak Nicolás Maduro legitimitását illetően.

    "Úgy gondolom, a tárgyalások pozitívak, legalábbis abban az értelemben, hogy mindkét fél kezdi jobban megérteni a másik álláspontját" - nyilatkozta Abrams, aki az olasz fővárosban tárgyalt oroz parterével.