Venezuelai válság - Guaidó szerint "elnöksége" egy demokratikus és alkotmányos átmenet kezdete

    Atlanta, 2019. január 29., kedd (MTI) - Juan Guaidó szerint az, hogy a múlt héten Venezuela ideiglenes elnökévé nyilvánította magát, nem minősül puccsnak, hanem egy demokratikus és alkotmányos átmenet kezdete - ekképpen fogalmazott a CNN amerikai hírtelevízió spanyol nyelvű kiadásának adott interjúban, amelyet kedden vetítettek le.
hirdetés
    Az ellenzéki többségű caracasi parlament elnöke múlt szerdán egy, a hivatalban lévő venezuelai államfő, Nicolás Maduro elleni tüntetésen nyilvánította magát Venezuela ideiglenes elnökévé.

    Guaidó a CNN Espanol nevű csatorna Conclusiones című műsorának adott interjút.

    Fernando del Rincón műsorvezető kérdésére, amely szerint "kormánya fontolóra venné-e", ha Maduro büntetlenségért cserébe hajlandó lenne távozni az elnöki tisztségből, az ellenzéki parlament elnöke úgy válaszolt: minden lehetőség számításba jöhet a "hatalombitorlás megszüntetése" érdekében.

    Guaidó ugyanakkor kijelentette: nem lehet szó a párbeszédről Maduro kormányával. "Nem fogunk hamis párbeszédbe bocsátkozni, amely oxigénnel látna el egy olyan rendszert, amely kínoz és bebörtönöz" - fogalmazott. Csakis a Maduro távozásáról szóló tárgyalásokról lehet szó - tette hozzá.

    Az ellenzéki politikus szerint a terve: a "hatalombitorlás megszüntetése", átmeneti kormány és szabad választások.

    A több mint 20 ország - köztük elsők között az Egyesült Államok - által ideiglenes venezuelai elnöknek elismert Guaidó kijelentette: kész bárkivel találkozni, aki hajlandó együttműködni Venezuela átmeneti kormányával.

    A műsorvezető kérdésére, miszerint beszéltek-e Donald Trump amerikai elnökkel, Guaidó igennel válaszolt, sőt - mint hozzátette - a térség és a világ országainak számos elnökével is beszéltek. Del Rincón kérdésére, hogy a Trumppal folytatott beszélgetésben szóba került-e a katonai megoldás Venezuelát illetően, Guaidó azt felelte, hogy beszélgetésük központjában a venezuelai humanitárius vészhelyzetre való reagálás témája állt.

    Az amerikai sajtó egy venezuelai amerikai katonai beavatkozás lehetőségét firtatja, miután John Bolton amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó jegyzetfüzetében olyan feljegyzést vettek észre, amelynek tartalma: "ötezer katonát Kolumbiába".

    Bolton a Fehér Házban tartott hétfői sajtótájékoztatón a kezében tartotta sárga jegyzetfüzetét, amelynek a kihajtott oldalán volt olvasható a kézzel írt jegyzet. A feljegyzést egy újságíró látta meg, telefonjával le is fényképezte, és rá is kérdezett az amerikai katonai beavatkozás lehetőségére.

    Az amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó válaszában leszögezte: az amerikai elnök "nagyon egyértelművé tette, hogy minden megoldás elképzelhető".

    A világ kormányai megosztottak Guaidó személyének elismerésében: míg Oroszország mellett Kína és például Törökország is Madurót támogatja, addig az Egyesült Államokkal az élen seregnyi - köztük számos latin-amerikai - ország az ellenzéki politikust ismerte el új elnöknek. Ugyanakkor akadnak egyelőre semleges álláspontra helyezkedő államok is.