Venezuelai válság - Óva intette állampolgárait a venezuelai utazástól az Egyesült Államok

    Washington, 2019. január 29., kedd (MTI) - Közleményben tanácsolta el az amerikai állampolgárokat kedden a venezuelai utazástól az amerikai külügyminisztérium, amit dél-amerikai országban uralkodó "bűnözéssel, polgári engedetlenséggel, rossz egészségügyi infrastruktúrával és az Egyesült Államok állampolgárainak önkényes letartóztatásával és fogva tartásával" indokolt.
hirdetés
    A külügyi tárca megjegyezte: előfordulhat az is, hogy a venezuelai hatóságok nem értesítik az amerikai nagykövetséget amerikai állampolgárok letartóztatásáról, és megtagadhatják vagy veszélyesen hosszú ideig késleltethetik a konzuli látogatást a fogvatartottaknál.

    A már a dél-amerikai országban tartózkodóknak a minisztérium azt ajánlotta, hogy sötétedés után ne utazzanak városok között, este kerüljék el a caracasi nemzetközi repülőteret, és Caracasban se menjenek ki az utcára, ne szálljanak be nem hivatalos taxiba és ne használják a repülőtér környékén lévő pénzkiadó-automatákat.

    A külügyminisztérium javasolta a demonstrációk elkerülését is, továbbá szorgalmazta, hogy az amerikai állampolgárok regisztráljanak a minisztérium által működtetett Okos Utazó Program internetes oldalán, amelynek révén értesülhetnek az aktuális helyzetről és riasztásokról.

    A Miami Herald című lap kedden azt közölte, hogy Venezuela miami konzulja is - a venezuelai washingtoni nagykövetség katonai attaséjához hasonlóan - az Egyesült Államok által ideiglenes államfőként elismert Juan Guaidó oldalára állt. Scarlett Salazar videóüzenetben tudatta döntését, leszögezve, hogy "demokratikus elvei és értékrendje" ösztökélték őt erre a lépésre. A videóüzenetben más diplomatákat is Guaidó támogatására sürgetett.