Venezuelai válság - Washington olajszállító hajózási vállalatokat sújt szankciókkal

    Washington, 2019. április 12., péntek (MTI) - Az amerikai pénzügyminisztérium péntektől szankciókkal sújt olyan hajózási vállalatokat, amelyek venezuelai nyersolajat szállítottak, vagy szállítanak Kubába.
hirdetés
    A közlemény szerint négy tengerhajózási társaságot érintenek a pénzügyi büntető intézkedések, amelyekkel befagyasztják a vállalatok esetleges amerikai vagyonát és megtiltják amerikai vállalatoknak és egyéneknek, hogy üzleti kapcsolatokat tartsanak fenn velük.

    "Továbbra is célba vesszük azokat a társaságokat, amelyek venezuelai olajat szállítanak Kubába (...). A venezuelai nyersolaj a venezuelai népé, és nem használható fel kereskedelmi eszközként annak érdekében, hogy hatalomban tartsanak egy diktátort és meghosszabbítsák az elnyomást" - olvasható a közleményben, amelyet Steven Mnuchin pénzügyminiszter írt alá.

    A kommüniké hangsúlyozza azt is, hogy Nicolás Maduro venezuelai elnök "hatalma megőrzése érdekében a kubai hadsereg és titkosszolgálat támogatására épít, mert a venezuelai nép támogatását már elveszítette".

    A szankciókkal sújtott hajózási vállalatok közül három libériai zászló alatt hajózik, egyet pedig Olaszországban jegyeztek be. A cégek mellett kilenc tartályhajó is a szankciós listára került.

    Mike Pompeo amerikai külügyminiszter pénteken ismételten azzal vádolta meg Kubát és Kínát, hogy Maduro kormányának támogatásával hozzájárul a dél-amerikai ország gazdasági összeomlásához. Az amerikai diplomácia irányítója egyúttal leszögezte azt is, hogy "nyilvánvaló" az orosz katonák jelenléte Venezuelában.