Visszahívásos csalást leplezett le a Telenor

    Budapest, 2019. január 29., kedd (MTI) - Visszahívásos csalássorozatott leplezett le a Telenor, az elkövetők nem tudtak nagy kárt okozni - közölte a távközlési szolgáltató kedden az MTI-vel.
hirdetés
    A gyors hálózati beavatkozáson túl az előfizetők tudatosságának is köszönhető, hogy csak néhány százaléknyi próbálkozás járt sikerrel, ráadásul többnyire azok is csak rövid ideig tartottak - írta a Telenor Magyarország. A 31 országra kiterjedő csalássorozat telefonszámainak visszahívhatóságát letiltották.

    A közlemény szerint az úgynevezett Wangiri-típusú csaláshullám során az elkövetők távoli országokból indítottak véletlenszerű, szolgáltatóktól független hívásokat. Bevételük akkor keletkezett, ha a visszahívás nemzetközi hálózatot igényelt, a pénzt ugyanis az emelt díjas hívások után gyűjthették be. Egyes esetekben a bevételüket azzal próbálták növelni, hogy automata fogadással vagy a vonal megszakadását jelző hang bejátszásával nyújtották meg a hívást.

    A Telenor azt javasolja az előfozetőknek, hogy ismeretlen külföldi számot ne hívjanak vissza, szükség esetén inkább szöveges üzenetet küldjenek a hívónak.