Aggasztónak találja Venezuela helyzetét az argentin elnök és a spanyol miniszterelnök

    Madrid, 2017. február 23., csütörtök (MTI) - Aggasztónak nevezte Venezuela helyzetét, és kiállt a jogállamiság tiszteletben tartása mellett az argentin elnök és a spanyol miniszterelnök közös madridi sajtótájékoztatójukon csütörtökön.
hirdetés
    "Drámai, ahogy romlott a helyzet az elmúlt hónapokban" - fogalmazott Venezuelával kapcsolatban Mauricio Macri, aki első hivatalos látogatására érkezett a dél-európai országba.

    Az argentin államfő felhívta a figyelmet a venezuelai nép "szenvedésére" egy olyan országban, ahol nem tisztelik az emberi jogokat. Példaként említette a három éve bebörtönzött Leopoldo López, ellenzéki vezető ügyét.

    Mint mondta, támogatja a "harcot" a venezuelaiak törvényes jogáért, hogy megválaszthassák vezetőiket.

    Mariano Rajoy, spanyol kormányfő elképzelhetetlennek nevezte, hogy a XXI. században valakit bebörtönözzenek, amiért kinyilvánítja a hatalommal ellentétes véleményét.

    A politikus szerint a helyzet "egyre rosszabb" a dél-amerikai országban.

    Beszélt arról is, hogy Venezuela számára mielőbb egy demokratikus politikai rendszert kíván, egy jogállamot, amelyben tiszteletben tartják a szabadságjogokat.

    Mauricio Macri a sajtótájékoztatón kitért arra, hogy spanyolországi látogatásával szeretné előmozdítani az országával szembeni bizalmat, amelytől a beruházások ösztönzését, és ezeken keresztül munkahelyteremtést reméli. Az argentin vezető a legnagyobb kihívásnak az Argentínában uralkodó szegénységet és a magas inflációt nevezete.

    A dél-amerikai politikus bízik szabadkereskedelmi egyezmény mielőbbi megszületésében a Dél-amerikai Közös Piac (Mercosur) és az Európai Unió között, és ebben kérte a spanyol miniszterelnök támogatását, aki ígéretet tett, hogy minden igyekezetét latba veti ennek érdekében.

    Mauricio Macri pénteken záruló madridi látogatása során megbeszélést folytatott VI. Fülöp, spanyol uralkodóval, beszédet mondott a spanyol kongresszusban, és a királyi párral közösen megnyitotta az ARCO nemzetközi kortárs képzőművészeti vásárt, amelynek idei díszvendége Argentína.