Az EU támogatja a független média megerősödését a Nyugat-Balkánon

    Brüsszel, 2017. november 10., péntek (MTI) - Az Európai Unió mintegy 7,5 millió euró értékű hozzájárulásról döntött a Nyugat-Balkán térségében olyan új kezdeményezések létrejöttéhez, melyek támogatják a független újságírást,, illetve előmozdítják a regionális együttműködést a közszolgálati médiumok között - közölte az Európai Bizottság pénteken.
hirdetés
    Mint elmondták, a médiaszabadság egyike az uniós integráció feltételét jelentő politikai kritériumoknak, melyeket az Európai Unióba belépni kívánó országok mindegyikének teljesítenie kell.

    Az uniós bizottság a finanszírozás által elő kívánja segíteni régióban működő független média megerősödését, forrásokat fog biztosítani az újságíróknak, elősegítve a megbékélést szolgáló oknyomozó újságírás térnyerését. Új szakmai segítségnyújtási program indul közszolgálati műsorszolgáltatók számára, támogatást nyújtva a fiataloknak szóló médiatartalmak kidolgozása terén megvalósuló regionális együttműködésekhez, valamint a digitalizált archív anyagok regionális szintű cseréjéhez.

    A független média támogatása céljából az uniós bizottság - együttműködve a Demokráciáért Európai Alapítvánnyal - pénzügyi támogatási rendszert is életbe léptet új, független médiavállalkozások és kisléptékű kezdeményezések létrejöttének támogatása céljából.