Belgium gyorssegélyt juttat Moszul lakosságának

    Brüsszel, 2016. december 21., szerda (MTI) - Belgium négymillió eurót (mintegy 1,2 milliárd forint) különített el az iraki Moszul lakosságának humanitárius megsegítésére - közölte szerdán a belga külügyminisztérium.
hirdetés
    A La Libre Belgique című napilap tájékoztatása szerint az összeget a nemzetközi vöröskeresztnek (ICRC) az ostromlott iraki városban tevékenykedő csoportjának utalják a mintegy másfélmillió rászoruló élelmezésére, ivóvíz- és gyógyszerellátására, valamint a támadásokban megsérült kórházak elektromos ellátásának helyreállítására, valamint a kórházak működtetésének költségeire.

    A nyilatkozat szerint a nemzetközi segélyszervezet és a belga politikai célkitűzések megegyeznek a védelemre szorulók egészségügyi ellátása, a tiszta ivóvízhez való jutás és nemzetközi emberi jogi és humanitárius segítségnyújtás tekintetében.

    Belgium ezzel 2016-ban összesen 12 millió eurót juttatott az iraki rászorulóknak, ebből 5 millió eurót a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságán keresztül.

    Az Európai Unió december közepén különített el 25 millió eurót az ostrom alá vett iraki Moszul lakosságának megsegítésére.

    Az Iszlám Állam nevű dzsihadista szervezet uralma alatt lévő észak-iraki Moszul visszafoglalálára október közepén indítottak hadműveletet az iraki kormányerők és az őket támogató, Washington vezette koalíció erői, de a város bevétele igen lassan, házról házra, utcáról utcára zajló harcokkal zajlik.

    Az uniós támogatás a kulcsfontosságú egészségügyi ellátás, téliesített szállás, a vízellátás, a csatornázás, alapvető higiéniai eszközök, valamint élelmiszerek biztosítását foglalja magában.

    Az Európai Unió az idén összesen 159 millió euróval járult hozzá az iraki lakosság humanitárius megsegítéséhez.