Berlini merénylet - Bakondi: vitathatatlan az illegális migráció belbiztonsági kockázata

    Budapest, 2016. december 21., szerda (MTI) - Az elmúlt egy-másfél év történései alapján nemigen lehet vitatni, hogy az illegális migráció súlyos belbiztonsági kockázatot jelent az európai államoknak - mondta a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában szerda reggel.
hirdetés
    Bakondi György arra reagált, hogy a hétfői berlini merényletet követően Angela Merkel német kancellár kedden egyebek mellett azt mondta: nagyon nehezen lehetne elviselni, ha bebizonyosodna, hogy az elkövető menekültként érkezett, de a német társadalomnak van elég ereje ahhoz, hogy továbbra is úgy éljen, ahogy akar, "szabadon, együtt, nyitottan".

    A főtanácsadó hangsúlyozta, hogy a súlyos belbiztonsági kockázat adatokkal is alátámasztható: mindenütt nőtt a köztörvényes bűncselekmények száma és a nemzetbiztonsági fenyegetettség. Háromszázan haltak meg Európában az elmúlt másfél évben terrorcselekmények következtében, és sok százan sebesültek meg - tette hozzá.

    Ahogy minden európai országgal, Magyarországnak Németországgal is vannak rendvédelmi, titkosszolgálati kapcsolatai, "ez egy intenzív, rendszeres és szakmai alapú kapcsolatrendszer" - mondta. Felidézte: Orbán Viktor miniszterelnök kedden felajánlotta a kancellárnak a magyar hatóságok együttműködését akár a nyomozásban, akár titkosszolgálati vagy más kérdésekben. "Az a véleményünk, hogy a támadás nemcsak Németországot érte, hanem valamennyi, az unióba tartozó nemzetet, ezért közösen kell fellépünk az ilyen cselekmények megelőzése és felszámolása érdekében" - fogalmazott Bakondi György.

    Hétfő este Berlin nyugati részének központjában, az egyik leghíresebb karácsonyi vásáron egy teherautó belegázolt a tömegbe, tizenketten meghaltak, több tucatnyian megsérültek, többen súlyosan.