BÉT - Elemzők: nagy forgalom mellett eladói nyomás uralta a magyar piacot - FRISSÍTETT (új: áruszekció)

    Budapest, 2017. február 24., péntek (MTI) - A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 662,51 pontos, 1,97 százalékos csökkenéssel, 32 886,03 ponton zárt pénteken.
hirdetés
    A részvénypiac forgalma 19,7 milliárd forint volt, a vezető részvények gyengültek az előző napi záráshoz képest.

    Ballai Zoltán, a Raiffeisen Bank részvénykereskedője az MTI-nek elmondta: egész nap eladói nyomás uralta a magyar piacot, az összes vezető részvény veszített értékéből.

    Hozzátette: a BUX esése azzal magyarázható, hogy kezd megszűnni az elmúlt hetek, hónapok vételi ereje, a nagy papírok mozgását pedig még pénteken is az befolyásolta, hogy a Citi csütörtökön leminősítette az OTP részvényeit, és ez hatással volt a többi blue chipre is.

    Az elemző szerint még kérdéses, hogy a BUX elmúlt napokban tapasztalható nagy mértékű esése a magyar részvénypiacon uralkodó hangulat romlását vagy általános korrekciót jelent-e. Ballai Zoltán úgy vélte, hogy a BÉT-en tapasztalható erőteljes forgalomnövekedés miatt inkább csak a hangulat romlása állhat fenn.

    Nagy András, az Erste Befektetési Zrt. részvényelemzője az M1 aktuális csatornán kifejtette: a magyar részvénypiacot élénk forgalom jellemezte, a kötések mintegy 20 milliárd forintos értéke az átlagos forgalom duplája.

    Az Erste részvényelemzője rámutatott arra, hogy a BUX sem tudta magát a nyugat-európai tendencia alól kivonni, az esés ennek is betudható. A magyar piacon a négy nagy papír közül az OTP árfolyama volt a leggyengébb, de negatívan teljesített a Richter és a Magyar Telekom is, egyedül a Mol tudta némileg tartani magát.

    Az elemző szerint a Standard  Poor's hitelminősítő helyben hagyja az eddigi minősítést, ugyanis a hitelminősítők korábban többször is kiemelték, hogy a növekedés szerkezetével nem elégedettek. Az elmúlt hónapok adatai pedig nem mutatnak olyan javulást, ami indokolna már most egy felminősítést - mondta Nagy András.

    A Mol 35 forinttal, 0,17 százalékkal 20 865 forintra csökkent, 2,2 milliárd forintos forgalomban.

    Az OTP-részvények ára 255 forinttal, 2,84 százalékkal 8735 forintra esett, forgalmuk 10,3 milliárd forintot tett ki.

    A Magyar Telekom árfolyama 13 forinttal, 2,58 százalékkal 490 forintra gyengült, forgalma 4,3 milliárd forint volt.

    A Richter-papírok árfolyama 169 forinttal, 2,53 százalékkal 6511 forintra csökkentette értékét, a részvények forgalma 2,6 milliárd forintot ért el.

    A kis és közepes részvények indexe, a BUMIX 1946,03 ponton zárt pénteken, ez 22,03 pontos, 1,12 százalékos csökkenés a csütörtöki záráshoz viszonyítva.

    A Budapesti Értéktőzsde áruszekciójában egyik termény ára sem változott pénteken.

    A malmi búza tonnánkénti márciusi ára 41 000 forint maradt.

    A takarmánykukorica elszámoló ára márciusra változatlanul 43 300 forint.

    Nem változott az olajos magvak ára sem, a napraforgó márciusra tonnánként továbbra is 107 550 forintba, a repce augusztusra 109 000 forintba kerül.