BÉT - Kis csökkenéssel vagy stagnálással nyithat a tőzsde az elemzők szerint

    Budapest, 2017. szeptember 22., péntek (MTI) - Kis csökkenéssel vagy stagnálással nyithat a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe a kedvezőtlen nemzetközi hangulat miatt pénteken az elemzők szerint.
hirdetés
    Móró Tamás, a Concorde Értékpapír Zrt. vezető elemzője az MTI-nek elmondta: kisebb csökkenéssel indulhat a kereskedés a magyar tőzsdén, a nap folyamán derül majd ki, hogy az európai makrogazdasági adatok hoznak-e változást. Az Amerikai Egyesült Államok és Észak-Korea közötti feszültség nem tetszik a piacoknak, emiatt kockázatkerülés várható, ami a hazai börzére is hatással lesz - jelezte.

    A szakértő szerint a Mol az olajár miatt továbbra is erős maradhat; az OTP viszont átmenetileg megközelítheti a 10 ezer forintos szintet.

    Kiss Mónika, az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzője szerint stagnálhat a BUX, a szakértő szintén úgy látja, hogy kivárhatnak a befektetők a vételekkel a magyar tőzsdén, miután ismét élesedik a konfliktus az Egyesült Államok és Észak-Korea között.

    Kommentárjában jelezte: jövő hétfőn lehet utoljára a Mol 1000 forint névértékű részvényeivel kereskedni, mivel szeptember 26-án lesz a társaság részvényeinek 1:8 arányú felaprózása. Az új névérték 125 forint lesz, tehát egy, 1000 forint névértékű törzsrészvény helyébe nyolc, egyenként 125 forint névértékű törzsrészvény lép. A részvény árának és darabszámának változása a BUX és egyéb index értékére nem lesz hatással, mert a Mol súlya sem változik. A befektetőknek semmilyen tennivalójuk nincs.

    Hozzátette, a Societe Generale megismételte eladási ajánlását az OTP részvényeire, a célár változatlanul 9248 forint.

    A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 1,17 pontos, minimális emelkedéssel, 38 109,21 ponton zárt csütörtökön, a részvénypiac forgalma 9,0 milliárd forint volt. Az OTP-részvények ára 10 forinttal, 0,10 százalékkal 10 200 forintra esett, forgalmuk 4,6 milliárd forintot tett ki. A Magyar Telekom árfolyama 2 forinttal, 0,42 százalékkal 477 forintra erősödött, forgalma 250,1 millió foint volt. A Richter-papírok árfolyama 48 forinttal, 0,72 százalékkal 6753 forintra nőtt, a részvények forgalma 1,9 milliárd forintot ért el. A kis és közepes részvények indexe, a BUMIX 3014,64 ponton zárt csütörtökön, ez 13,59 pontos, 0,45 százalékos csökkenés a szerdai záráshoz viszonyítva.