Egy előadáson szerepel Haydn, Esterházy és Nádler

    Budapest, 2017. április 1., szombat (MTI) - Nádler István festményeivel és Esterházy Péter szövegével mutatják be Joseph Haydn A Megváltó utolsó hét szava a keresztfán című művét április 9-én a Kiscelli Múzeum Templomterében.
hirdetés
    Haydn művét a Budapest Sound Collective Dubóczky Gergely vezényletével adja elő, Esterházy Péter szövegét Mácsai Pál és Kerekes Éva színművészek mondják el. A mű inspirációjára született festményeket a koncerten, valamint április 11. és április 23. között a Kiscelli Múzeumban tekinthetik meg az érdeklődők - közölték a szevezők az MTI-vel.

    Az 1785-ben komponált Haydn-mű eredetileg a húsvéti liturgia részeként, a cádizi püspök prédikációjával hangzott el.

    A szentbeszédek helyére Esterházy Péter 2014-ben, Dubóczky Gergely karmester felkérésére profán imát írt Hét utolsó szó címmel. Az erőteljes prózai alkotást - Mácsai Pál és Kerekes Éva előadásában - egy férfi és egy női hang illesztette bele Haydn muzsikájába a három évvel ezelőtti ősbemutatón. Az így létrejött előadás inspirációjára született Nádler István hét festményből álló sorozata. A zene, szöveg és kép egységét megteremtő előadás virágvasárnap várja a közönséget.