Európa Tanács: hiányosságok mutatkoznak a gyermekkereskedelem elleni tagállami intézkedésekben

    Brüsszel/Strasbourg, 2017. március 30., csütörtök (MTI) - Számos európai országban jelentős hiányosságok mutatkoznak a gyermekek kereskedelme elleni intézkedésekkel kapcsolatban - emelte ki az Európa Tanács (ET) emberkereskedelem elleni szakértői csoportja (GRETA) csütörtökön közétett jelentésében.
hirdetés
    A 47 tagállamot tömörítő páneurópai szervezet szakértői csoportja arra hívta fel a figyelmet, hogy 2012 és 2015 között európai országokban mintegy 4300 gyermek esett az emberkereskedelem áldozatául.

    A regisztrált eseteken felül ugyanakkor számos további áldozata is volt a nemzetközi szinten működő emberkereskedő hálózatoknak egyes tagállamok hiányos azonosítási eljárásai, a gyermekek nem megfelelő elhelyezése és a szükséges felügyelők kinevezésének elmaradása miatt. A feltárt esetek azt mutatják, hogy az elrabolt kiskorúakat legtöbbször szexuális kizsákmányolásnak teszik ki, kényszermunkára, kényszerített koldulásra, bűncselekmények elkövetésére és kierőszakolt házasságra kényszerítik.

    Az Európa Tanács emberkereskedelem elleni szakértői csoportja jelentésében kiemelte, a kísérő nélküli és a szüleiktől elválasztott gyermekek különösen veszélyeztetettek az emberkereskedelem szempontjából.

    Számos tagállam előremutató intézkedései ellenére több tagállam nem biztosít megfelelő jogi védelmet az áldozatoknak, néhányukat büntetőeljárás alá is vonták, sőt elmarasztaló ítélet is született ellenük rájuk kényszerített bűncselekmények elkövetéséért - tették hozzá.