Illegális bevándorlás - Nőtt a Spanyolországba hivatalos iratok nélkül érkezők száma

    Madrid, 2017. július 18., kedd (MTI) - Az elmúlt félévben nőtt a Spanyolországba hivatalos iratok nélkül érkezők száma - közölte a spanyol belügyminiszter a parlament belügyi bizottságának keddi ülésén Madridban.
hirdetés
    A Juan Ignacio Zoido által ismertetett adatok szerint az év első felében csaknem 11 ezer illegális bevándorlót regisztráltak a hatóságok, kétszer annyit, mint egy évvel korábban ugyanebben az időszakban.

    Közülük az észak-afrikai exklávék, Ceuta és Melilla területén több mint 3200-an léptek be Spanyolországba július közepéig.

    Mindkét várost duplasoros, több méter magas kerítés választja el Marokkótól, amelyen ebben az évben eddig több mint ötezren próbáltak meg átjutni, ugyanerre tavaly mintegy 3500-an tettek kísérletet.

    A belügyminiszter kitért arra is, hogy az elmúlt hónapban megközelítőleg 2200-an próbáltak meg 84 csónakban átkelni a Gibraltári-szoroson Afrika felől.

    A politikus őket az embercsempész maffiák áldozatainak nevezte.

    Juan Ignacio Zoido beszámolójában kiállt "a törvényes és rendezett" migráció mellett, amely szavai szerint mindenkinek érdeke, és felhívta a figyelmet az együttműködés fontosságára - a konkrét esetben Marokkóval - a megfelelő határellenőrzésben, az embercsempészek elleni harcban, és az illegális bevándorlók hazatérésében.