Javult a fogyasztói hangulat az Egyesült Államokban

    Washington, 2017. március 31., péntek (MTI) - Elmaradt a várakozásoktól, de javult márciusban a fogyasztói hangulat az Egyesült Államokban - derült ki a Michigan egyetem szokásos havi felméréséből, amelynek előzetes eredményét pénteken tették közzé.
hirdetés
    Márciusban a fogyasztói hangulatindex végleges értéke 96,9 pontra emelkedett a februári 96,3 pontról, de kisebb lett az előzetes 97,6 pontnál. Elemzők 97,6 pontos végleges értéket vártak márciusra.

    Az alindexek közül a következő hat hónapra vonatkozó fogyasztói várakozások mutatója 86,5 ponton nem változott, a jelenlegi helyzetet tükröző almutató pedig 111,5 pontról 113,2 pontra emelkedett.

    Az egyéves időtávú inflációs várakozás 2,5 százalékra emelkedett az előző havi 2,4 százalékról, míg az öt-tíz éves inflációs várakozás 2,4 százalékra nőtt a februári 2,2 százalékról.

    A Michigan hangulatindex a Conference Board gazdaságkutató intézet indexe mellett a legfontosabb mérőszám ahhoz, hogy megbecsüljék, hogyan alakul a fogyasztás, amely az amerikai GDP mintegy 70 százalékát adja.

    A Michigan Egyetem kutatói a havi rendszerességgel végzett reprezentatív felméréskor legalább ötszáz személyt kérdeznek meg.