Karmester: összességében konzervatív lesz az MMA évadnyitó koncertje

    Budapest, 2017. augusztus 27., vasárnap (MTI) - Összességében konzervatív lesz a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) csütörtöki budapesti évadnyitó koncertje - jelentette ki Hollerung Gábor Liszt Ferenc-díjas karmester az M1 aktuális csatorna vasárnapi műsorában.
hirdetés
    Az érdemes művész szerint a koncert megfogalmazza a 20. és a 21. század fordulójának zeneszerzői kérdéseit és válaszait, és felmutatja azokat a gyökereket - így Kodály Zoltán munkásságát -, amelyeket nem érdemes és nem is lehet megtagadni.

    Kodály Zoltán művei mellett Dubrovay László Kossuth-díjas zeneszerzőnek, a nemzet művészének első és harmadik zongoraversenye fog felcsendülni. A darabokat Balázs János Liszt Ferenc- és Prima-díjas zongoraművész szólaltatja meg.

    Balázs János az M1 aktuális csatorna műsorában azt mondta, az első, 1981-ben keletkezett zongoraverseny egészen különleges hangzásvilágú: egy szintetizátor torzítja majd el, amit ő játszik. A darab a lét kérdéseit feszegeti - hangsúlyozta.

    A harmadik zongoraverseny 2010-ben született, ezt a Liszt Ferenc- és Prima-díjas művész gyönyörű zenének írta le, amelyből boldogság, eufória árad.

    A Budafoki Dohnányi Zenekar már korábban felvételt készített Balázs Jánossal Dubrovay László második zongoraversenyéről. Csütörtökig a másik kettőt is rögzítik, és a három darab felvétele várhatóan egy lemezen jelenik majd meg.