Kocsis Zoltán halála - Kedden tér haza ázsiai turnéjáról a Nemzeti Filharmonikus Zenekar

    Budapest, 2016. november 7., hétfő (MTI) - Sokként érte Kocsis Zoltán halála a Nemzeti Filharmonikusokat, a zenekar kedden tér vissza tízkoncertes ázsiai turnéjáról, amelyet eredetileg a zenekarvezetővel és Kobajasi Kenicsiróval terveztek, de Kocsis Zoltán orvosai tanácsára már nem tartott velük.
hirdetés
    Kovács Géza, a Nemzeti Filharmonikusok főigazgatója hétfőn az MTI-nek elmondta: jól teljesítették küldetésüket Kínában és Japánban is, sikerült felhívni a figyelmet egyéni és sajátos kultúránkra. Tíz nap alatt nyolc koncertjük volt Japán legjelentősebb koncerttermeiben Kobajasi Kenicsiró vezényletével, felléptek többek között Tokióban, Csibában és Hirosimában, majd a japán sorozat Oszakában fejeződött be.

    Onnan repültek át Sanghajba, ahol a Sanghaji Nemzetközi Művészeti Fesztivál keretében két Bartók művet, A kékszakállú herceg várát, valamint A csodálatos mandarint mutatták be vasárnap Káel Csaba rendezésében, Kovács János vezényletével.

    Kovács Géza kiemelte: az ottani közönség a műveket nem ismerte, s ezek ráadásul Bartók életművének rendkívül erőteljes, de nagyon bonyolult világához tartoznak. Nehéz kapcsolatot találni a kínai tradíciók és a két mű között, még hogyha a mandarin főszereplője egy kínai hivatalnok is - vélekedett, hozzátéve: ehhez képest jól fogadta a közönség az előadást, a két kiváló énekes, Bretz Gábor és Szántó Andrea, valamint a Pécsi Balett is nagyon jól teljesített.

    A hétfői sanghaji műsor erőteljes és bombasztikus hatású volt, hiszen a Bartók és Kodály által gyűjtött népzene önmagában is gyönyörű, és ahogy a Muzsikás Együttes előadta, bármelyik kontinensen sikert aratna - mutatott rá. A műsor végi fináléban a Román népi táncokat szólaltatta meg a szimfonikus zenekar a népi muzsikusokkal közösen, amelyet meg kellett ismételni, olyan fergeteges sikert aratott. Felidézte: sajgó szívvel gondoltak arra, hogy néhány hete még Kocsis Zoltán vezényelt egy hasonló műsort Erdélyben a zenekar és a Fölszállott a páva című tehetségkutató résztvevőinek előadásában.

    Hozzátette: a hétfői koncert, amikor a Bartók és Kodály által feldolgozott népzenét eredeti frissességében hallhatja a közönség, Kocsis Zoltán kedvenc csemegéje volt. Gondolkoztak, hogy méltó-e és nem ízlés ellen való-e egy ilyen alapvetően derűs műsorral színpadra lépni, de abban maradtak, hogy Kocsis Zoltán lett volna az első, aki tiltakozott volna a műsorváltozás ellen. "Vérbeli előadóművész is volt amellett, hogy zenetudós és zeneszerző, zongoraművész és karmester" - emelte ki, hozzáfűzve: "úgy próbáljuk elviselni a gyászt, hogy úgy muzsikálunk, mintha velünk lenne."

    Emlékeztetett: a turnéra, amelyet Kocsis Zoltánnal és Kobajasi Kenicsiróval terveztek, több mint egyéves előkészület után indult el a társaság. Kocsis Zoltán orvosai tanácsára már nem tartott velük, ő maga is belátta, hogy fizikailag nem bírná a rettenetes terhelést.

    Sokként érte őket Kocsis Zoltán halála. A művész a betegségét hihetetlen energiával és tartással viselte, de ő sem tudott leplezni bizonyos bajokat - idézte fel Kovács Géza, hozzátéve: az utóbbi hónapokban már nagyon látszott, hogy nehezére esik a mozgás. Egyre gyengébb volt és a legutolsó koncertjein már alig bírt színpadra lépni. Át is nézték az évadot három héttel ezelőtt, elhagyva sok-sok koncertet, de néhányhoz ragaszkodott volna.

    Felidézte: egészen különleges, hogy amikor az általa betanított A csodálatos mandarint játszották vasárnap, a mandarin fájdalmas halála egybeeshetett Kocsis Zoltán halálával. A koncert után, amikor hírét vették a szörnyű tragédiának, a szálloda előtt gyűltek össze a muzsikosok, gyertyát gyújtottak és próbálták egymást vigasztalni.

    Az első megrendülés után a zenekar úgy gondolta, hogy még jobban összezárja sorait, még jobban próbál megfelelni annak a maximalizmusnak, amiben Kocsis Zoltánnal együtt dolgoztak két évtizeden át.

    Mint mondta, hazaérkezésük után nem sokkal összeül majd a zenekar vezetősége és megbeszélik, hogyan tovább. Kiemelte: sok nagyszerű muzsikus van, de azt a komplexitást, amit Kocsis Zoltán megtestesített, egyikük sem képes teljesíteni. Úgy fogalmazott: nagy valószínűséggel nem a jelenlegi rendszer működik majd tovább, de találnak megoldást, "mert az az aranykorszak, ami Kocsis Zoltán pálcája alatt a zenekarra ráköszöntött művészi tekintetben, arra kötelezi őket, hogy ugyanígy folytassák".