Külföldi sajtó Magyarországról - A Politico a 4-es metróról, a Financial Times a lengyel és magyar kormány közötti hasonlóságokról

    Brüsszel, 2016. december 22., csütörtök (MTI) - A Politico című brüsszeli hírportál Csalással fertőzött a budapesti metrórendszer című cikkében arról ír, hogy az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) szerint Magyarországnak vissza kell fizetnie mintegy 300 millió euró (93 milliárd forint) támogatási összeget az Európai Bizottságnak és az Európai Beruházási Banknak (EIB), miután egy vizsgálatot követően "súlyos szabálytalanságokat, csalás gyanúját és esetleges korrupciót" állapított meg a magyar fővárosban hosszan elhúzódott 4-es metró infrastrukturális beruházása miatt.
hirdetés
    A portál szerint az uniós bizottság tanulmányozza az OLAF megállapításait és értékeli a lehetőségeket, az EIB pedig a lehetséges válaszlépéseket fontolgatja.

    A Miniszterelnöki Kabinetiroda nyilatkozata szerint a kormány teljes mértékben támogatta a beruházást, a megvalósítás a budapesti városvezetés feladata volt - közölte a brüsszeli hírportál.

    A Financial Times című brit üzleti lap internetes kiadásának lengyel belpolitikával foglalkozó cikke kitért Magyarországra, megjegyezve, hogy Jaroslaw Kaczynski, a kormányzó lengyel Jog és Igazságosság (PiS) párt elnöke csodálja Orbán Viktor miniszterelnököt, aki saját állítása szerint "illiberális demokráciát épít Magyarországon". A cikk szerint populista és nacionalista programját követve a magyar kormány gyakran tett három lépést előre úgy, hogy mindössze 1-2 lépéssel kényszerítették vissza. Ez olyan hatást eredményezett, mely idővel aláásta a jogi, demokratikus és médiagaranciákat. A cikk szerint a lengyel ellenzéknek módot kell találnia egy hasonló fejlemény megismétlődésének elkerülésére.