Kutatók éjszakája - Robottal lehet tekézni a veszprémi Pannon Egyetemen

    Veszprém, 2016. szeptember 27., kedd (MTI) - Robottal tekézhetnek, a fényszínezéssel ismerkedhetnek és részesei lehetnek egy vállalatvezetési szimulációs játéknak a kutatók éjszakáján, pénteken a veszprémi Pannon Egyetemen - tájékoztatta az MTI-t az intézmény rektora.
hirdetés
    Gelencsér András elmondta, hogy Veszprémen kívül az egyetem két kampuszán, Nagykanizsán és Kőszegen, továbbá Zalaegerszegen is várják az érdeklődőket a tudomány világát bemutató programokra szeptember utolsó napján.

    A megyeszékhelyen az egyetem négy kara kínál programokat.

    A Gazdaságtudományi Karon vállalatvezetési szimulációs játékkal várják a fiatalokat.

    A Mérnöki Karon láthatóvá tehetik a sugárzásokat, robotokkal tekézhetnek és ismerkedhetnek a molekuláris gasztronómiával. A Modern Filológiai és Társadalomtudományi Karon a látogatók saját képességeikről tudhatnak meg többet, fejleszthetik tanulási technikáikat és problémamegoldó képességüket is egy önismereti teszt segítségével.

    A Műszaki Informatikai Kar laboratóriumaiban bemutatják a számítógépes látás korszerű technológiáit, ipari és mobilrobotokat lehet kipróbálni, valamint kiderül az is, hogyan fessük át a nappalinkat másodpercek alatt a fény segítségével - fejtette ki Gelencsér András.

    Hozzátette: a Nagykanizsai kampuszon laboreszközöket lehet majd kipróbálni, a Canis Maior csillagdában pedig csillaglesre várják az érdeklődőket.

    A kőszegi kampusz és a Felsőbbfokú Tanulmányok Intézetének közös programján társadalom- és politikatudósok véleményét hallgathatják meg a résztvevők, az előadások között szerepel a brit európai uniós tagság várható megszűnésének hatását és Európa jövőjét boncolgató értekezés is - mondta a rektor.

    A Pannon Egyetem zalaegerszegi Mechatronikai Képzési és Kutatási Intézetében az intézmény legújabb kutatási eredményeit tárják a látogatók szeme elé, többek között a 3D-s nyomtatást mutatják be - közölte Gelencsér András.

    Minden rendezvény ingyenesen látogatható - fűzte hozzá.