Manchesteri robbantás - Molnár Zsolt: tájékoztatási tervre van szükség kiemelt kockázatú rendezvényeken

    Budapest, 2017. május 25., csütörtök (MTI) - A kiemelt biztonsági kockázatú rendezvényekre készítsenek tájékoztatási tervet - indítványozta Molnár Zsolt, a nemzetbiztonsági bizottság elnöke Pintér Sándor belügyminiszter csütörtöki meghallgatásán.
hirdetés
    Az ülésén Pintér Sándor az eredetileg tervezett napirend szerint nyílt ülésen tartotta volna meg szokásos beszámolóját. Az ülés kezdetén viszont Molnár Zsolt, a testület szocialista elnöke kérésére zárt ülést rendeltek el.

    A zárt ülésről távozva Pintér Sándor újságíróknak nyilatkozva azt mondta: a manchesteri terrorcselekmény után Magyarországon nem emelik a terrorkészültségi szintet, de bizonyos rendezvények biztosítását kiemelten kezelik. A miniszter példaként emelte ki a budapesti FINA vizes világbajnokságot, a magyarországi Forma-1-es futamot és a nyári Sziget fesztivált. Utóbbi közönségét a manchesteri rendezvényközpont hétfő esti koncertjének közönségéhez hasonlította, amely ellen terrortámadást követtek el.

    Molnár Zsolt, a bizottság szocialista elnöke az ülés után kiemelte: a vizes világbajnokságra, a Forma-1-es magyar nagydíjra és a Sziget fesztiválra látogató magyar és külföldi állampolgárok számára is szükség van egy olyan tájékoztatóra, amely nem pánikkeltő, de tartalmazza a szükséges biztonsági intézkedéseket, teendőket.

    Úgy fogalmazott: a manchesteri merénylettel a terrorizmus "átlépett egy újabb határt", hiszen a támadás célpontjai fiatalok voltak.

    Molnár Zsolt azt mondta, a terrorizmussal kapcsolatban Magyarország tranzitország, ezért arra kérte a belügyminisztert, Magyarország az uniós csúcson és a NATO-csúcson legyen kezdeményező abban, hogy álljon fel egy nemzetközi hírszerzési ügynökség, amely segíti a tagországok információgyűjtését és megosztását.

    A szocialista politikus beszámolt arról is, hogy az elmúlt időszakban a vízumügyekben és az egyszerűsített honosítási eljárásban is több visszaélés történt. Ezért arra kérte a belügyminisztert, hogy ezeket vizsgálják ki és szabályozzák szigorúbban ezeket az eljárásokat.

    A bizottság elnöke felhívta a figyelmet a dezinformációs, hibrid hadviselés veszélyére is, amelynek Magyarország is elszenvedője. Molnár Zsolt ezért az ülésen azt kérte, hogy a nemzeti szuverenitás védelmében a leghatározottabban lépjenek fel a bármely országból - akár Oroszországból - érkező dezinformációs hadviselés ellen.

    Mirkóczki Ádám, a bizottság jobbikos tagja is egyetértett abban, hogy a dezinformációs hadviselés ellen fokozott védekezésre van szükség.

    Szél Bernadett, a bizottság LMP-s tagja is azt hangsúlyozta: a kibervédelmi kapacitásokat fokozni kell, szintjüket emelni kell. Ennek az állampolgári tájékoztatásban is meg kell jelennie - tette hozzá.

    Németh Szilárd, a bizottság fideszes alelnöke azt mondta, Pintér Sándor beszámolójában kiemelte: a legfontosabb feladat, hogy Magyarország szuverenitását és a magyar emberek biztonságát a továbbiakban is meg tudják őrizni. A belügyminiszter a fontos feladatok közül kiemelte a terrorizmus elleni fellépést, a bűnmegelőzést, a bűncselekmények számának visszaszorítását, a közrend biztonságának megerősítését és az ország határainak védelmét.

    Németh Szilárd azt is közölte: a belügyminiszter tájékoztatása szerint ezekre a feladatokra a jövőben is meglesznek a szükséges források. A jövő évi költségvetésben plusz 100 milliárd forint jut a közbiztonságra - emelte ki példaként a kormánypárti politikus.