NATO-csúcs - Kanada a botrányok ellenére folytatja az információcserét az amerikaiakkal

    Brüsszel, 2017. május 25., csütörtök (MTI) - A közelmúltbeli botrányok ellenére Kanada folytatja a hírszerzési információcserét az Egyesült Államokkal - szögezte le Justin Trudeau kanadai miniszterelnök a NATO-tagországok állam- és kormányfőinek találkozója előtt csütörtökön Brüsszelben.
hirdetés
    A brit hatóságok csütörtökön leállították a manchesteri terrortámadás vizsgálata során begyűjtött értesülések megosztását az amerikai szolgálatokkal, miután ezek rendre kiszivárogtak a sajtóhoz, sajtójelentések szerint korábban pedig az derült ki, hogy Donald Trump amerikai elnök Izraeltől származó titkos információkat osztott meg Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel. Trump hétfőn Jeruzsálemben mindazonáltal arról biztosította Benjámin Netanjahu izraeli kormányfőt, hogy nem említette Izraelt a Lavrovval folytatott megbeszélésén.

    Trudeau sajtótájékoztatóján kijelentette: "a tapasztalatok azt mutatják, hogy a szövetségesek, barátok és partnerek közötti együttműködés életeket ment és segít megőrizni az állampolgárok biztonságát".

    "Folytatni fogjuk az együttműködést és a közös munkát" - mondta a kanadai kormányfő.

    Az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Ausztrália és Új-Zéland mellett Kanada is részese az angolszász országok közötti, Five Eyes (Öt Szem) néven ismertté vált hírszerzési szövetségnek, amelynek keretében a felek titkosszolgálati információkat osztanak meg egymással.