NATO-főtitkár: a közös biztonságba való befektetés jelenleg mindennél fontosabb

    Brüsszel, 2017. március 31., péntek (MTI) - A közös biztonságba való befektetés jelenleg minden más területnél fontosabb, ezen belül pedig törekedni kell a közös és arányos tehermegosztásra - jelentette ki Jens Stoltenberg, az Észak-atlanti Szerződés Szervezetének (NATO) főtitkára pénteken Brüsszelben, a NATO-tagországok külügyminisztereinek egynapos tanácskozását követően.
hirdetés
    Mint mondta, a miniszterek egyetértettek abban, hogy a transzatlanti régió biztonságának törékenysége miatt többet kell tenni annak megőrzéséért.

    A közös biztonságba való arányos befektetés nem pusztán a védelmi költségvetés növelését jelenti, hanem a szükséges kapacitásnövelést, a nemzeti erők rendelkezésre bocsátását és a katonai felszerelések bővítését egyaránt - mondta.

    A főtitkár bejelentette: azon tagállamoknak, amelyek még nem teljesítették a védelmi kiadásokra vonatkozó vállalásaikat, a tagországok állam-, illetve kormányfőinek május 25-én tartandó brüsszeli ülésén tervet kell bemutatniuk arra vonatkozóan, hogy 2024-ig hogyan kívánják teljesíteni a kiadások növelését a bruttó hazai össztermékhez (GDP) viszonyított 2 százalékos szintre.

    Stoltenberg elmondta, hogy a NATO kész választ adni a terrorizmus kihívására, és ez nem elsősorban a katonai jelenlét növelését és a beavatkozás lehetőségét jelenti. A katonai szövetség a helyi biztonsági erők kiképzésének biztosításával tud a leghatékonyabban részt venni a terrorizmus által érintett országok stabilitásának megteremtésében - mondta.

    Jens Stoltenberg újságírói kérdésre ismét kinyilvánította, hogy a katonai szövetség támogatja Ukrajna önállóságát és területi integritását. A NATO sem most, sem a jövőben nem fogja elismerni a kelet-ukrajnai területek feletti orosz igényt, és elítéli a Krím jogellenes és törvénytelen bekebelezését - húzta alá.

    Kijelentette, hogy a NATO és Oroszország közötti feszült viszony enyhítése és a kölcsönös bizalom helyreállítása érdekében a NATO minden körülmények között folytatni kívánja a párbeszédet Moszkvával, és diplomáciai eredményeket kíván elérni a konfliktusok elkerülése érdekében. A jó viszony és a párbeszéd megteremtéséért az észak-atlanti szövetség folytatja vállalt kötelezettségeinek végrehajtását, és biztosítja katonai műveleteinek átláthatóságát - hangoztatta.

    Elmondta, hogy a nyugat-balkáni régió stabilitásához nagymértékben hozzájárul az, ha Montenegró NATO-csatlakozását valamennyi tagállam ratifikálja. A főtitkár reményét fejezte ki, hogy erre a nyár elején sor kerülhet.