Nem okozott kárt a dél-spanyolországi Donana Nemzeti Parkban a környékén tomboló erdőtűz

    Madrid, 2017. június 26., hétfő (MTI) - Nem okozott kárt a dél-spanyolországi Donana nemzeti parkban a környékén tomboló erdőtűz - közölte Susana Díaz, az andalúz regionális kormány szocialista elnöke hétfőn az érintett térségben található Mazagónban.
hirdetés
    A politikus megerősítette, hogy a szombaton keletkezett tűznek nincsenek halálos áldozata, sem sérültjei.

    Hangsúlyozta: a világörökségnek számító nemzeti parkot nem érték el a lángok, az a körülötte lévő, alacsonyabb védelmi besorolású természeti területet érintette, ahol elsősorban fenyvesek és cserjések találhatók.

    Az eddigi nem hivatalos becslések szerint több mint 14 ezer hektár válhatott a lángok martalékává.

    A hatóságok tájékoztatása szerint az erdőtűz három fókuszpontját sikerült körülkeríteni, amelyek közül kettőt stabilizáltak, és arra számítanak, hogy estére mindenhol kontrollálni tudják a lángok terjedését.

    A tűz miatti elővigyázatosságból a közeli kempingekből, turisztikai szálláshelyekről, lakóházakból összesen kétezer embert telepítettek ki a hétvégén, akik közül még mintegy 450 várják átmeneti szállásokon, hogy visszatérhessenek.

    Juan Ignacio Zoido spanyol belügyminiszter is a helyszínre utazott, ahol elmondta: a csendőrség természetvédelmi szolgálata nyomoz, hogy mielőbb meghatározza a tűz okát.

    A szakemberek kezdettől fogva úgy gondolják, hogy emberi kéz okozta a tüzet.

    A Donana Nemzeti Park, Európa legnagyobb kiterjedésű természetvédelmi területe, Natura 2000 védettségű vizes élőhely, hatmillió vándormadár kedvelt pihenőhelye, több mint 4000 fajnak ad otthont, köztük a világ legritkább macskaféléjének, a veszélyeztetett ibériai hiúznak is.

    A tűz miatt evakuálták azt a központot is, amelyet éppen ezeknek a védett állatoknak a szaporítására hoztak létre. A művelet során egy nőstény állat elpusztult, a szakemberek szerint a stressz miatt.

    A Természetvédelmi Világalap (WWF) a tűz kapcsán emlékeztetett arra, hogy hosszú ideje folyamatosan igyekezett felhívni a figyelmet a terület tűzveszélyességére, amely szerintük egyebek mellett az egyre növekvő szervezetlen, és szabályozatlan emberi jelenlétből adódik a természetvédelmi terület környékén.

    Spanyolországban ez az idei első nagy, vagyis 500 hektárnál nagyobb kiterjedésű területet érintő erődtűz, amelyből az elmúlt évben 22 volt, és összesen több mint 65 ezer hektárnyit területet pusztított el.