NGM: jelentős támasz a költségvetésnek a foglalkoztatás és a reálkeresetek növekedése

    Budapest, 2016. december 21., szerda (MTI) - A foglalkoztatottak számának bővülése és a reálkeresetek növekedése jelentős támaszt ad a költségvetésnek - hangsúlyozta Banai Péter Benő, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) államháztartásért felelős államtitkára az M1 aktuális csatornán szerdán.
hirdetés
    Az államtitkár az államháztartás központi alrendszerének november végi helyzetéről szóló részletes tájékoztatót kommentálva kifejtette: a foglalkoztatáshoz és a fogyasztáshoz kapcsolódó bevételek dinamikusan bővülnek. Példaként említette, hogy a személyi jövedelemadóból (szja) 19 milliárd forinttal több folyt be az idei év első 11 hónapjában a tavalyi év azonos időszakához képest, annak ellenére, hogy az szja-kulcs egy százalékponttal csökkent ebben az évben.

    Az államháztartás központi alrendszere 59,3 milliárd forintos többlettel zárta az első tizenegy hónapot. Banai Péter Benő kiemelte azt is: tavaly azért volt olyan magas a hiány, mert a kormány az Európai Bizottsággal (EB) meglévő viták miatt megelőlegezte azokat az uniós támogatásokat, amelyeket az EB nem utalt át. A viták döntő részben lezárultak, az uniós támogatások megérkeztek, így ezek már bevételként jelennek meg a költségvetésben - jelezte.

    Az államtitkár hangsúlyozta, a reálgazdasági folyamatok azt vetítik előre, hogy az államháztartás stabilitása a továbbiakban is fennmarad. A kormány 2017-re 2,4 százalékos GDP-arányos hiánnyal kalkulál, és 2018-től érdemi hiánycsökkenéssel számol - közölte.