OGY - Költségvetés - A költségvetési bizottság a jövő évi büdzséhez beadott módosítókat vitatta meg

    Budapest, 2017. május 24., szerda (MTI) - Az Országgyűlés költségvetési bizottsága szerdai ülésén lezárta a jövő évi költségvetésről szóló törvényjavaslat részletes vitájának első részét, egyúttal több módosító javaslatot is megszavazott.
hirdetés
    Az 1152 érvényes képviselői módosító javaslat közül öt, fideszes képviselők által benyújtott módosító javaslatot támogatott a parlamenti testület, amelynek eredményeként több tételt is átcsoportosíthatnak a költségvetési törvényjavaslatban. A testület nem támogatta például az Országos Bírói Hivatal elnökének indítványát a bírói illetmény emeléséről.

    Az elfogadott módosító javaslatok értelmében együttesen több mint 7,5 milliárd forinttal csökkentenék a módosító indítványok közül a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. garanciaügyletekhez kapcsolódó fizetési kötelezettségét, ezzel párhuzamosan viszont egyebek között 5 milliárd forinttal növekedne a kiemelt közúti projektekre fordítható keret a Jászberényt elkerülő útszakasz befejezése érdekében.

    A Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt-nek szánt költségvetési összeg a fogyasztók, a nemdohányzók, különösen a nemdohányzó fiatalkorúak védelmével kapcsolatos feladatok hatékonyabb ellátása érdekében 300 millió forinttal emelkedhet.

    Emellett az Árpád-ház történelmi művét bemutató kiállítás megvalósításához kapcsolódó 2018. évi forrásigényt is biztosítaná a költségvetés, valamint többlettámogatást kaphat a Múzeumkert rehabilitációja, és a Magyar Állami Operaház történelmi és a trianoni Magyarország határvidékén tervezett turnéja.

    A bizottság másik napirendi pontként megtárgyalta a 2017. évi költségvetési törvény módosítását is, a beérkezett képviselői javaslatokat elutasította, viszont a testület saját indítványát elfogadta. A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) támogatta a javaslatot, amelyre Banai Péter Benő, a tárca államháztartásért felelős államtitkára szerint azért volt szükség, mert a vártnál nagyobb források állnak a költségvetés rendelkezésre.

    Az államtitkár elmondta: a 2017. évi költségvetési törvény elfogadásakor a kormány még 3,5 százalékos gazdasági növekedéssel számolt, azonban az idei első negyedévi statisztikákat figyelembe véve 4,1 százalékra módosították az idei növekedési várakozásokat.

    A bizottság elfogadta a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) 2016. évi egységes költségvetésének végrehajtásáról szóló törvényjavaslatot és döntött a bizottsági önálló indítvány benyújtásáról.