OGY - Krónika 3. rész (interpellációk)

    Budapest, 2018. február 19., hétfő (MTI) - Az Elios-ügyről, a migrációról valamint a családtámogatásokról is szóltak az interpellációk az Országgyűlés hétfői ülésén.
hirdetés
    MSZP: mit keres a miniszterelnök veje csalássorozat gyanújában?

    Tóth Bertalan (MSZP) az Elios-ügyet elevenítette fel interpellációjában. Kijelentette: bűnszervezetben való érintettséget állapított meg az Európai Csalás Elleni Hivatal a miniszterelnök vejével kapcsolatban, ami akár 13 milliárd forintos veszteséget is okozhat az országnak.

    Tiborcz István már kezdő üzletemberkén offshore-cégekkel vette körbe magát - fogalmazott, hozzátéve: az Elios jogelődjében is vannak offshore tulajdonosok. A cég a Fidesz hatalomra jutása után kezdte letarolni a közbeszerzési piacot - jelentette ki -, "2014 és 2015-ben 1,5 milliárd forint extra profitot kapott a miniszterelnök saját lábon álló családja, a csalásfőn keresztül".

    Fónagy János, a fejlesztési tárca államtitkára valótlanságnak nevezte az elhangzottakat, mondván, a felemlegetett vizsgálat a Bajnai-kormány idején elindított és később folytatott közvilágítási programot érinti. Ezeket a magyar hatóságok az OLAF korábbi felvetéseire már kivizsgálták. Hozzátette: a magyar kormány minden jogszerű vizsgálati kívánságnak eleget tesz.

    Fónagy János hangsúlyozta: a szerinte a kampányidőszakban tudatosan célzott jelentés nem tekinthető megalapozottnak, az csupán egy megismételt brüsszeli kampányakció. Megemlítette: 2014-ben is a kampányidőszakra időzítették a vizsgálatot.

    A módszer nem változott, tartalma és célja sem. Orbán Viktor miniszterelnököt próbálják támadni, holott a jelentéssel érintett időszakban nem a felemlegetett cég, hanem a Közgép volt a tulajdonos - mondta az államtitkár.

    Az interpellációt a képviselő nem fogadta el, azt a Ház szavazta meg 102 igen szavazattal, 18 nem ellenében.

    Jobbik: a kormány összemossa a migrációs fogalmakat

    Staudt Gábor (Jobbik) szerint tudatosan mossa össze a kormány a migrációval kapcsolatos fogalmakat. Azt kérdezte: mi a különbség a kormány által befogadott 3500 ember között és a között az 1300 között, akiket az unió kívánna ideküldeni?

    Szerinte oltalmazotti státuszt az kaphat, akiknél fennáll a veszélye, hogy hazájában súlyos sérelem éri, vagyis az unió által küldöttek sokkal inkább rászolgálnának a védelemre.

    Kontrát Károly, a Belügyminisztérium államtitkára úgy felelt: Brüsszel olyan migránsokat akar idetelepíteni, akik nem szorulnak védelemre, valójában gazdasági bevándorlók.

    Illegálisan érkező gazdasági migránsokat eddig sem engedtünk be, ezután sem fogunk. A törvények szigorúak, védelem csak addig jár, amíg szükség van arra - fogalmazott.

    Kijelentette azt is: miközben a Soros-tervet végrehajtó gépezet azzal vádolja Magyarországot, hogy szívtelen, az igazság ennek az ellenkezője, mindenkin segít, aki rászorul.

    A képviselő nem fogadta el a választ, a Ház azonban igen, 102 igen vokssal, 18 nem szavazat mellett.

    LMP: az egy- és kétgyermekes családok kevesebbet érnek?

    Demeter Márta (LMP) azt kérdezte: miért nem ér ugyanannyit a kormánynak minden család és minden gyerek. Bírálta a kabinet családpolitikáját, amiért lényegesen többet juttat a háromgyermekeseknek, holott szerinte Magyarországon családban a második gyerek sem születik meg, mert nélkülözniük kell.

    Azt mondta: a kabinet hét éven át családellenes politikát folytatott, pártja ezért mind a családi pótlékot, mind az egygyermekesek adókedvezményét megemelné.

    Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára arra emlékeztetett, hogy míg a képviselő egykori pártja, vagyis a szocialisták kormányzása alatt 1000 milliárd forintot tettek ki a családtámogatások, a mostani kabinet ezt megkétszerezte. Az MSZP megszűntette az otthonteremtési programot is - sorolta -, és elvették a gyes harmadik évét. Ez a kabinet azonban példátlan otthonteremtési programot indított - hangsúlyozta.

    Szerinte mindezeknek köszönhetően 20 százalékkal növekedett a gyermekvállalási kedv.

    A választ a Ház 105 igen szavazattal, 17 nem ellenében szavazta meg.

    Fidesz: mit jelent az ENSZ migrációs tervezete Magyarországra nézve?

    Szatmáry Kristóf (Fidesz) arra várt választ: mit jelent az ENSZ migrációs tervezete Magyarországra nézve. Emlékeztetett: a brüsszeli támadásokkal szemben a kormány határozottan ellenáll, a vita azonban új szintre emelkedett: az ENSZ is beállt a nyitott határ és bevándorláspolitika melletti érdekcsoportba, már ott is a "Soros féle tervet" készítik elő.

    Rémisztőnek nevezte a javaslatot, amely szerinte veszélyes üzenetet közvetít, azt, hogy bárhol születtél is, jogodban áll megválasztani, hogy hol élj.

    Ez azonban a ma ismert európai civilizáció végét is jelentheti. Már holnap tízmilliók kelhetnek útra alapvető jogukkal élve - mondta.

    Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter úgy felelt: az ENSZ úgy döntött, globális menekültcsomagot dolgoz ki, amelyet decemberben fogadnának el.

    Az első előterjesztés szélsőségesen bevándorláspárti - mutatott rá -, figyelmen kívül hagy minden olyan tényt és tapasztalatot, amelyet az elmúlt években gyűjtöttek Európában. Például azt, hogy 2,5 év alatt 27 terrortámadást követtek el migrációs hátterű emberek, amelyekben 330-an veszették életüket és 1300-an megsérültek.

    Magyarország a csomag alapállítását is vitatja, miszerint a migráció a jólét, az innováció és a fenntartható fejlődés forrása lehet. Leszögezte: a migráció rossz, és veszélyt hoz az európai nemzetekre. Szijjártó Péter visszautasította "az önfeladásra utasító" előterjesztést, a kormány azonban nem lép ki a tárgyalásokból, hanem a visegrádi országokkal közösen kívánja a biztonságot is figyelembe vevő javaslatát érvényre juttatni.

    A képviselő elfogadta a választ.