OGY - Krónika 3. rész (település védelme, közteherviselés)

    Budapest, 2016. december 13., kedd (MTI) - A településkép védelméről szóló törvény módosításának tárgyalása után kedden az Országgyűlés áttért a nemzetgazdasági tárca közteherviselésről szóló előterjesztésének vitájára.
hirdetés
    Jobbik: a kormány "szellemi környezetszennyezést" hajtott végre

    Hegedűs Lorántné (Jobbik) szerint a kormány szellemi környezetszennyezést követett el, amikor óriásplakátokra írta ki, hogy a Magyarországra érkezők nem vehetik el a magyarok munkáját. Kevesellte a településkép javítására szánt 3,5 milliárd forintot, mondván, 3200 településsel számolva az alig több mint egymillió forintot jelent településenként átlagosan.

    A táji környezetvédelem problémájáról szólva az ellenzéki képviselő kijelentette: az óriásplakátok szerepe és hatása más kül- és belterületen, a javaslat mégsem tesz ilyen megkülönböztetést.

    Kiskapunak értékelte, hogy évente három hónapban felmentést lehet kapni egyes területek védelme alól, szerinte ez túl szélesre tárja a lehetőségeket. Kifogásolta, hogy az egyik rendelet egyes paragrafusainak betartásáért a jegyzőt teszik felelőssé, míg más pontjaiért más hatóságot, ami szerinte hatalmas káoszt hoz majd a végrehajtásban.

    Hegedűs Lorántné furcsállotta, hogy a törvényjavaslat a településképi bírságnak két fogalmát adja, ami szerinte koherenciazavart eredményez majd.

    Felszólalását azzal zárta: a Jobbik elutasítja a javaslatot, mert félőnek tartják, hogy azt politikai eszközként kívánja használni a kormányzat.

    LMP: miért kell két nap alatt elfogadni a javaslatot?

    Schmuck Erzsébet közölte, az LMP sem támogatja a javaslatot, és nem érit, miért kell két nap alatt átverni azt az Országgyűlésen.

    Az LMP frakcióvezetője azt mondta, hogy már korábban is egymással ellentmondó szabályokat alkotott a kormányoldal e területen, de kifogásolta azt is, hogy akár világörökségi helyszínen is ki lehet majd helyezni plakátokat, mivel az előterjesztés lehetőséget ad a kivételekre.

    Károsnak és veszélyesnek értékelte az indítványt, és feltette a kérdést: miért csak egy hirdetés helyezhető el egy ingatlanon? Miért nem rendelkezhetnek a lakóházak tulajdonosai arról, hogy akár öt évnél hosszabb idejű szerződést kötnek felületük értékesítésére?

    Az ülésen elnöklő Sneider Tamás (Jobbik) az összevont vitát lezárta.

    Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség államtitkára a felszólalásokra úgy válaszolt: kormányzati szereplőknek ugyanannyi lehetőségük van plakáthelyet vásárolni, mint másoknak, a kormány csak a keretrendszert határozhatja meg.

    A mostani településképi javaslat sem más, mint a korábbiak továbbgondolása - szögezte le -, a három hónapos kivétel lehetőségét pedig elmondása alapján a helyi élet szempontjából fontos események miatt adták meg, remélve, hogy ezzel jól gazdálkodnak az önkormányzatok.

    A jegyző és a hatóság közötti feladatleosztásról az államtitkár később ígért választ.

    A közteherviselésről és az állami szervek feladatellátásáról

    NGM: az adóelkerülők elleni harcot segíti a javaslat

    Tállai András, a nemzetgazdasági tárca államtitkára a közteherviselést és az állami szervek feladatellátását érintő egyes törvények módosítását kezdeményező előterjesztést ismertetve közölte: mind a kormány, mind a nemzetközi szervezetek harcot hirdettek az adóelkerülők, az offshore-lovagok ellen. Ezen harc jövőre új szakaszba lép, új eszköze lesz az OECD által kidolgozott automatikus információcsere, amelyet többoldalú megállapodás biztosít.

    Első alkalommal erre jövő szeptember végéig kerül sor az új, vagy a már meglévő magas értékű egyéni számlák esetében. Jövőre tehát több mint hetven országból érkezhet magyar pénzügyi számlatulajdonosokról információ a hazai hatóságokhoz - közölte.

    Az államtitkár kifejtette: az adóhivatal elemzői a külföldi nagy értékű számlák adatait összevethetik a hazai adatokkal, így kiszűrhetőek, akik az itthon keletkezett jövedelmük után nem fizettek közterhet. A NAV számukra akár 200 százalékos bírságot is kiszabhat, vagyis jövőre már nem lehet de nem is érdemes eltitkolni a külföldi számlák egyenlegét - mondta.

    Ha a magánszemélyek még az átadás előtt megjelenítik kamatból, osztalékból, árfolyamnyereségből vagy vállalkozásból származó eltitkolt jövedelmüket, 10 százalékos adófizetés mellett mentesülnek a jogkövetkezmények alól. Mindennek feltétele, hogy az érintett a NAV által megjelölt bankszámlára jövő június végéig befizesse a teljes összeget, amelyből a bank utalja át anonim módon a 10 százalékos adót - ismertette Tállai András.

    Beszámolt arról is: a módosítás arra is lehetőséget ad, hogy a féléves átmeneti időszakban magánszemélyek kedvezményesen szerezzenek legalább 10 százaléknyi részesedést vállalkozásban. Bizonyos feltételek mellett nem kell adót és közterhet fizetni, így ez az összeg is a vállalkozás növekedésére fordítható - mutatott rá Tállai András.

    Hozzátette: a javaslat emellett a sportszervezetek önállóságának tiszteletben tartása mellett a sport céljainak hatékonyabb elérését kívánja elérni az állami szervek és a sport világa közötti együttműködés, a szervezeti átjárhatóság megteremtése révén.