OGY - Krónika 4. rész (kérdések)

    Budapest, 2017. október 24., kedd (MTI) - Az önkormányzatok beruházási többletköltségeiről, az éghajlatvédelmi stratégiáról és a paksi löszfalomlásról is faggatták a kormányt kedden az Országgyűlésben, a kérdések között.
hirdetés
    Jobbik: több önkormányzatot is többletköltség terhel egyes beruházásoknál

    Rig Lajos (Jobbik) az építőanyagárak növekedésére hivatkozva a beruházások költségeinek emelkedéséről beszélt, ami - jelezte - az önkormányzati projekteket is érinti, így sok települést több tízmillió forintos különbözet terhel az eredeti árakhoz képest. Átvállalja-e az állam a többletköltségeket, ha veszélybe kerül a pályázat? - kérdezte.

    Pogácsás Tibor, a Belügyminisztérium államtitkára úgy reagált: a kormány elkötelezett híve az önkormányzatiságnak, eddig is segítették őket, és ezután is számíthatnak a kabinetre, amely például működési támogatást, a kistelepülések kis összegű fejlesztéseihez forrásokat biztosít, ahogyan feladatellátási fejlesztésekhez is.

    LMP: lesz-e Magyarországnak éghajlatvédelmi stratégiája?

    Schmuck Erzsébet (LMP) arra kért választ, hogy lesz-e Magyarországnak éghajlatvédelmi stratégiája.

    Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára azt válaszolta: Magyarország 2016 tavaszán ratifikálta a párizsi klímamegállapodást, amely egyértelműen mutatja a kormány elkötelezettségét az éghajlatváltozás elleni küzdelemben. A kabinet pedig idén májusban benyújtotta a parlamentnek a második éghajlatváltozási stratégiáját.

    Az LMP-s politikus egy másik kérdésben azt is tudakolta, hogy hajlandó-e részt venni a kabinet egy idősügyi nemzeti minimumprogram kidolgozásában.

    Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára azt felelte: a kormány 2010-ben vállalta a nyugdíjak értékének megőrzését, amit meg is tett, sőt meg is emelte.

    MSZP: kinek kellene lépnie a paksi löszfalomlás ügyében?

    Heringes Anita (MSZP) arra hívta fel a figyelmet, hogy Paksnál 27 kilométer az omlásveszéllyel fenyegető partfalszakaszok hossza. Kinek kellene lépéseket tennie azért, hogy a 6-os számú főút ismét teljes szélességében járható legyen, amelynek egy részét tavaly egy löszfalomlás miatt zárták le? - tette fel a kérdést.

    Fónagy János azt felelte: a tavalyi partfalomlás után a közútkezelő megkezdte az omladék eltávolítását, a védmű tervezésére vonatkozó szakmai dokumentációt összeállították, a tervező kiválasztására vonatkozó közbeszerzés előkészítése pedig folyamatban van.

    Jobbik: szőlészcsaládok bajban

    Farkas Gergely (Jobbik) arról beszélt, hogy számos szőlészcsaládnak - főképp az Alföldön - veszteséggel zárul az idei év. A szőlő árát ugyanis 3-5 felvásárló képes befolyásolni, és nem veszi figyelembe a szőlészek érdekeit - mondta, szőlészszövetkezetek létrehozását szorgalmazva.

    Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter azt közölte: az idei szüret mennyiségben és minőségben is az elmúlt évek átlagát meghaladónak ígérkezik. A szőlőár ügyében egyeztetési folyamat zajlik a szőlőtermelők és a borászok között, a kormány ehhez csak a kereteket biztosította - jelezte, hozzátéve: a szövetkezési hajlandóságot örömmel fogadják.

    MSZP: miért kell fizetni a minisztériumnak a kilakoltatásért?

    Horváth Imre (MSZP) az egyre növekvő számú kilakoltatásokkal kapcsolatban azt mondta: az érintetteket nemcsak a bankok, hanem a végrehajtó, végső soron pedig még az Igazságügyi Minisztérium is sanyargatja. Szerinte vitathatóan magasak a végrehajtási költségek. Feltette a kérdést: miért szedi be a tárca és a kamara a költségátalányt?

    Völner Pál, az igazságügyi tárca államtitkára közölte: éppen ez a kormány csökkentette a végrehajtói költségeket, most a költségátalány 500 ezer forintnyi végrehajtási érték alatt ezer forint, felette 1 százalék. A forrás az engedélyezési eljárást, a névjegyzék vezetését, a kieső végrehajtók pótlását, az ellenőrzések, fegyelmi eljárások költéseit és a minisztérium által szervezett végrehajtói szakvizsgákat, továbbképzéseket fedezi - ismertette.

    Jobbik: dilettáns döntések miatt megfizethetetlen a tűzifa

    Magyar Zoltán (Jobbik) arra mutatott rá: sok helyen nem lehet tűzifát kapni, vagy csak megfizethetetlen áron. Ennek okát abban látta, hogy az erdőgazdaságban "dilettáns politikusok politikai megrendelésre hoznak szakmaiatlan döntést", ami hiányhoz, így áremelkedéshez vezetett.

    Rámutatott: a statisztikai hivatal szerint egyre több ember képtelen megfelelő hőmérsékletre fűteni a lakását.

    Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter leszögezte: a kormány senkit sem fog sorsára hagyni. A felszólaló szerinte egyszerre dilettáns és demagóg, mert azt kéri számon, miért nem legalizálják a falopást, vágják ki az összes erdőt és engedélyezik a feketekereskedelmet.

    A kormány célja az átlátható és felelős erdőgazdálkodás. Szólt a szociális tűzifa- és tüzelőanyag programról.

    LMP: a kormány miért nem követi a brit példát Paks ügyében?

    Schmuck Erzsébet (LMP) emlékeztetett: Ausztria jelezte, hogy az európai bírósághoz fordul a paksi bővítés állami támogatása miatt, ahogy tette azt a britek beruházásának esetében is. Hozzátette: ott azonnal felfüggesztettek minden előkészületet és pénzköltést, amíg a bírósági döntés nem születik meg az atomerőműről. Szerinte egy felelős kormány így tesz, ezért arra kérdezett rá, hogyan jár el a magyar kabinet.

    Aszódi Attila, a Paksi Atomerőmű kapacitásának fenntartásáért felelős államtitkár szerint amit a képviselő mondott, nem igaz. Sorolta azokat a munkálatokat, amely Nagy-Britanniában zajlanak az erőműépítéshez kapcsolódóan, miközben a bíróság még nem hozta meg a döntését. Megjegyezte: nem meglepő, hogy Ausztria inkább a vízerőművek pártján áll, hiszen országuk adottságai lehetővé teszik azok építését, a magyar adottságok azonban mások.

Előzmény/folytatás   OGY - Krónika 1. rész (napirend előtt: letelepedési kötvény, korrupció) 2017. október 24. Budapest, 2017. október 24., kedd (MTI) - A letelepedési kötvényről és a korrupcióról is szó volt kedden napirend előtt az Országgyűlésben.   OGY - Krónika 4. rész (kérdések) 2017. október 24. Budapest, 2017. október 24., kedd (MTI) - Az önkormányzatok beruházási többletköltségeiről, az éghajlatvédelmi stratégiáról és a paksi löszfalomlásról is faggatták a kormányt kedden az Ország...