OGY - Krónika 5. rész (azonnali kérdések)

    Budapest, 2016. december 12., hétfő (MTI) - A kutyájáról, a gyermekétkeztetésről és béremelésről is kérdezték az ellenzéki képviselők a miniszterelnököt hétfőn az Országgyűlésben az azonnali kérdések és válaszok órájában.
hirdetés
    LMP: rokona Orbán Viktornak Mészáros Lőrinc?

    Hadházy Ákos (LMP) azt kérdezte Orbán Viktortól, rokona Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester, amire a miniszterelnök nemmel válaszolt. Majd Hadházy Ákos úgy folytatta: egyik informátora azt mondta, hogy rokona a polgármester a miniszterelnöknek. De lehet, hogy tévedett - jegyezte meg.

    Hozzátette: az, hogy egy tönkremenés szélén álló gázszerelő hat év alatt a 31. leggazdagabb ember lett az országban, e mellett szólna. A képviselő azt mondta, a miniszterelnök Nárcisz nevű kutyáját egy olyan telken tartja Hatvanpusztán, egy luxusmajorságban, amelyet ez a gázszerelő bérel évente 15 millió forintért.

    Hadházy Ákos közölte, állatorvosként olyat már látott, hogy rokonának kiadja az ember a kutyáját, de olyat nem, hogy egy idegennek. Olyat láttunk már, hogy idegennek kiadnak milliárdos közbeszerzéseket, de hogy a kutyáját oda teszi, azon nagyon csodálkozom - fogalmazott.

    Orbán Viktor válaszát úgy kezdte, egyszer a házbizottság megvitathatná, hogy nincs-e valami korlátja, miről beszélnek a parlamentben.

    A kormányfő közölte, van kutyája, Nárcisznak hívják, egy olyan területen van, amelynek az édesapja tulajdonosa.

    Fidesz: hogyan segítik a megváltozott munkaképességű embereket?

    Nyitrai Zsolt (Fidesz) arról kérdezett, milyen eszközökkel segíti a kormány a megváltozott munkaképességű embereket. Magyarországon több mint 600 ezer fogyatékos ember él, mozgás-, érzékszervi vagy értelmi fogyatékosok, és míg 2010-ben 45 ezren dolgoztak közülük, 2016-ban már nyolcvanezren - mondta.

    Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára kijelentette, az a céljuk, hogy a megváltozott munkaképességűek is teljes életet élhessenek. Nagy segítség az átalakított támogatási és akkreditációs rendszer - mondta. Hozzátette: a rehabilitációs ellátásban részesülők 51 százaléka vállal munkát, a rokkantellátásban részesülők 21 százaléka van jelen a munkaerőpiacon.

    MSZP: muszáj minden évben ellopni a gyermekektől a pénzt?

    Bangóné Borbély Ildikó (MSZP) azt mondta, hiába az új szünidei étkeztetési rendszer, sokan nem jutnak hozzá az ellátáshoz. Az adatok szerint ma 208 ezer gyereknek kellene kötelezően biztosítani az étkeztetést a szünidőben - mutatott rá. Hozzátette: a kormány a téli szünet előtt 68 ezer rászoruló gyerekről elfelejtkezett.

    Szóvá tette, hogy 2014 és 2015 végén a gyermekétkeztetésből megmaradt forrásokat a kormány a többi között stadionépítésre csoportosította át, de kapott például Hódmezővásárhely és Alcsútdoboz is önkormányzati működésre.

    Ha Magyarországon gyermekéhezés van, nem érnek annyit a gyermekek, hogy ezt az összeget megkaphassák, muszáj minden évben ellopni? - kérdezte, majd viszonválaszában több, a jövedelmi szegénységgel kapcsolatos, romló adatot felsorolt.

    Orbán Viktor válaszában kifejtette, hogy aki igényel étkeztetést, az kap. Míg 2010-ben a szocialisták idején 32 milliárd forint volt gyermekétkeztetésre a költségvetésben tervezve, addig a mostani költségvetésben 72,5 milliárd forint van - mondta, megjegyezve: "ezt nem nevezném hanyatlásnak".

    A miniszterelnök szerint a képviselő azt sugallja, mintha 2010 óta Magyarországon nőtt volna a szegénység. Nincs ember ebben az országban - leszámítva a szocialista párt törzstagjait - , aki ezt elhiszi - tette hozzá. Elmondta, szívesen elfogadnak azzal kapcsolatban kritikát, hogy nem haladnak elég gyorsan, de azt a valótlan állítást, hogy a szegénység nőtt volna, nem fogadják el, a valóság ezzel ellentétes.

    Ami pedig a lopást illeti - folytatta - , az önök idejében ellopták a pénzt, ezért nem jutott a gyermekeknek, most nem lopják el, ezért kétszer annyi jut.

    Jobbik: nem a dolgozókat támogatja a kormány

    Volner János (Jobbik) szerint a minimálbér emelésével nőni fog a vállalkozók adóterhelése, de a költségvetés az ebből keletkező adóbevételi többletet nem a magyar emberek béremelésére költi, inkább a nagyvállatoknak és a bankoknak csoportosít át különösen nagy nyereséget. Kifogásolta azt, hogy 144 milliárd forintról 79 milliárd forintra csökken a bankadó, és hogy eltörlik 6,3 milliárd forintos hitelintézeti járadékot.

    Elmondta, a bankrendszer az első kilenc hónapban 416 milliárd forint nyereséget termelt. Aki ennyi nyereséget termel, az aligha van rászorulva arra, hogy a kormány segítse - hangsúlyozta.

    Orbán Viktor azt mondta, a bankadó Magyarországon a legmagasabb Európában. A minimálbér emeléséről megállapodás született a munkavállalók, a munkaadók és a szakszervezetek között, nem a kormány rendelte el - mutatott rá.

    A miniszterelnök szerint versenyképes béreket versenyképes vállalkozások tudnak fizetni. Magyarországon az adók csökkennek, a bérek nőnek, és el fogják érni a teljes foglalkoztatást - közölte. Azt mondta, aki ezt támadja, az nem a kormányt támadja, hanem a magyar emberek közös teljesítményét támadja, azt vitatja el. A Jobbik is ezt teszi. Nem tudunk mást tenni együtt élünk ezzel az "izgága elégedetlenséggel"- fogalmazott.