OGY - Krónika 6. rész (azonnali kérdések)

    Budapest, 2017. október 24., kedd (MTI) - Az illegális bevándorlásról, az Irakban lévő magyar katonákról és a devizahitelesek helyzetéről is faggatták a kormányt kedden a parlamentben, az azonnali kérdések órájában.
hirdetés
    LMP: mi a teendő egy normatívát felvevő, de nem működő oktatási intézmény esetében?

    Ikotity István (LMP) egy komoly normatívát felvevő, de nem működő, roma diákok oktatásával foglalkozó intézményről beszélt, amely többféle néven is futott az elmúlt éven. Mint mondta, hiába érdeklődött, nem talált sem képzést, sem diákot a megjelölt helyszínen. Mi a teendő ilyen esetben? - kérdezte, s szóvá tette, hogy sok tíz- akár százmilliós pazarlás zajlik.

    Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter azt mondta: konkrét kérdésre lehet csak konkrét választ adni. Az adatokat illetően az információkhoz hozzá fog jutni a képviselő - ígérte, hozzátéve: ha bármilyen visszaélésgyanús helyzet van, azt megszüntetik.

    Fidesz: a határzár sikeres

    Vas Imre (Fidesz) az első migrációs hullámot idézte fel, s azt mondta: nemcsak az ottélők, hanem az egész ország megtapasztalhatta, milyen veszélyt jelentenek a kontroll nélkül beáramló emberek. Kitért a déli határzár felépítésére, és arra, hogy a leghatározottabban kell fellépni az illegális migrációs ellen, még akkor is, ha Soros György és Soros-terv áll mögötte. A határzár sikeres és eredményes - hangoztatta a fideszes politikus, hozzátéve: felmerül a kérdés, ha itthon ilyen sikereket érnek el, tovább tudják-e adni tapasztalataikat más országoknak is.

    Kontrát Károly belügyi államtitkár úgy reagált: Magyarország ma Európa és az unió egyik legbiztonságosabb állama, hála a rendőrök sikeres fellépésének. A kormány elkötelezett a határvédelem, a rendőrség, a közbiztonság megerősítése mellett, és segítséget nyújt Szerbiának és Macedóniának is, ahol magyar rendőrök teljesítenek szolgálatot - közölte.

    MSZP: biztonságban vannak a magyar katonák Irakban?

    Harangozó Tamás (MSZP) azt kérdezte, hogy biztonságban vannak-e a magyar katonák Irakban, illetve tervezik-e a magyar katonák kivonását. Kitért arra, hogy az észak-iraki Kurdisztánban fegyveres konfliktus alakult ki, s nagy kérdés, hogy mi fog történni a magyar katonákkal. Azon katonák lövik egymást, akiknek felkérésére ott vagyunk, és akiket képzünk - mondta. A szocialista politikus a honvédelmi miniszter részéről szégyenteljesnek tartotta, hogy nem jött be válaszolni erre a felvetésre.

    Fazekas Sándor miniszter azt mondta: a katonaság nem egy veszélymentes terület, és a fentiek felvetése tiszteletlenség a katonákkal szemben. Minden misszió kockázatos - jegyezte meg. Hozzátette: a mintegy 60 országot tömörítő koalíció részeként azért vannak ott a magyar katonák, hogy csökkentsék az illegális migráció okozta válsághelyzetet, Európa terrorfenyegetettségét és erősítsék a magyar emberek biztonságát.

    Felkészültek minden helyzetre, figyelemmel kísérik az ott történteket, és minden intézkedést megtesznek a biztonság érdekében - közölte.

    Jobbik: mikor néz szembe a kormány a devizakárosultakkal?

    Z. Kárpát Dániel (Jobbik) arról érdeklődött, mikor néz szembe a kormány a devizakárosultakkal, illetve hajlandó-e kilakoltatási moratóriumot hirdetni a választásokig. Szóvá tette, hogy a közeljövőben terveznek kilakoltatni egy '56-os hőst és családtagjait. Az ellenzéki politikus értékelése szerint közismertek a végrehajtói rendszer túlkapásai, de sem a kormány, sem a felügyeleti szervek nem nyújtanak védőernyőt, s csak részmegoldásokat kínálnak. A 140 ezres érintetti létszám nem csökkent érdemben - mondta.

    Fazekas Sándor földművelési miniszter válaszában reményének adott hangot, hogy a konkrét ügy rendeződik, mint mondta, annak részleteit nem ismeri. A devizahitelek problémáját arra vezette vissza, hogy 2002-ben a szocialista kormány megszüntette az otthonteremtési támogatást, a hitelek felé terelve a lakosságot. A tárcavezető szerint a mostani kormány által kezdeményezett kilakoltatási moratórium, az árfolyamgát és a végtörlesztés lehetővé tétele, valamint a Nemzeti Eszközkezelő felállítása révén lényegesen kevesebben küzdenek ilyen problémával. Reméli - jelezte -, hogy a további esetekre is sikerül megoldást találni.

    KDNP: mik a kerékpáros fejlesztési prioritások?

    Móring József Attila (KDNP) a következő évek kerékpáros fejlesztési prioritásairól és azok költségeiről érdeklődött. Üdvözölte, hogy a tervek szerint 2019-re elkészül a Budapest és Balaton közötti szakasz, emellett pedig további utak kiépítését, a meglévők fejlesztését tartotta szükségesnek. Utóbbiak közül a Balaton-kört emelte ki. A kormánypárti politikus egyúttal pihenők, információs és szervizpontok kialakítását szorgalmazta.

    Fónagy János, a nemzeti fejlesztési tárca parlamenti államtitkára azt válaszolta: 2020-ig több mint 100 milliárd forintban bővítik a kerékpáros hálózatot, a beruházások a Duna-menti területeket is érintik. Mintegy 2000 kilométer új utat terveznek, ami 100 feletti települést érint. Jelezte, hogy pihenők, szervizpontok is létesülnek, továbbá mobilapplikációk is elérhetők. Az államtitkár a többi között azt is elmondta, hogy ősszel kijelölik a Fertőd-Keszthely kerékpárút nyomvonalát.