OGY - Krónika 7. rész (azonnali kérdések, napirend után)

    Budapest, 2017. október 24., kedd (MTI) - Az azonnali kérdésekkel folytatódott, majd a napirend utáni felszólalásokkal zárta aktuális ülését a parlament kedden.
hirdetés
    LMP: a nyugdíjasok többet érdemelnének

    Schmuck Erzsébet (LMP) értékelése szerint a kormány úgy tesz a nyugdíjkorrekcióval, -prémiummal és Erzsébet-utalvánnyal, mintha hatalmas kegyet gyakorolna, pedig a nyugdíjasok ennél többet érdemelnének. Szerinte januárban alultervezték az emelést, a kormány pedig ingyen használta az érintettek pénzét. Az ellenzéki politikus azt is szóvá tette, hogy a Bajnai-kormány által bevezetett nyugdíjprémiumból eddig sosem részesültek a nyugdíjasok, az Erzsébet-utalvány helyett pedig pénzbeli kifizetést sürgetett.

    Cseresnyés Péter, a nemzetgazdasági tárca munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkára azt felelte: a kormány folyamatosan azon dolgozik, hogy biztonságos, stabil és kiszámítható legyen a nyugdíjrendszer, a nyugdíjak pedig megőrizzék értéküket. A nyugdíjak vásárlóértéke 2010 óta közel 10 százalékkal nőtt - hívta fel a figyelmet, kifejtve azt is, hogy a prémiumot a törvényben rögzített képlet szerint kapják meg a nyugdíjasok.

    Fidesz: van fedezet a pedagógusok béremeléséhez?

    Pósán László (Fidesz) a versenyképes tudás megszerzése érdekében fontosnak nevezte, hogy a tanárokat erkölcsileg és anyagilag is megbecsüljék. Szerinte a szocialista kormányzás alatt ez nem volt így, ezért 2010-ben jelentős forrásvisszapótlásról döntöttek. A pedagógusok illetményét 2013 óta emeli a kormány - tette hozzá a kormánypárti politikus, aki szerint az ellenzék rendre kétségbe vonja az emeléseket. Arról érdeklődött, biztosított-e a fedezet a pedagógusok béremeléséhez.

    Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériuma parlamenti államtitkára közölte: 2013-ban minden évben szerepel költségvetési többlet a béremelésre, idén például 44,8 milliárd, jövőre pedig 41 milliárd forint plusz szerepel a büdzsében. Ezen túlmenően is 117 milliárd forint többlet jut az oktatásra az ideihez képest - tette hozzá az államtitkár, aki szerint ennek haszonélvezői a gyerekek, akik jobb minőségű oktatást, valamint a minősítéseknek köszönhetően jobb képességű tanárokat kapnak. Kiemelte azt is, hogy a béremeléseket nem hitelből, hanem a gazdaság teljesítőképességére alapozva valósítják meg.

    Napirend után

    Varga Szimeon bolgár nemzetiségi szószóló arról beszélt, hogy Bulgáriában emlékeztek meg a magyar-bolgár barátság napjáról. Válaszában Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára a két ország barátságának fontosságát hangsúlyozta.

    Magyar Zoltán (Jobbik) a Rábaköz problémáiról beszélt, amire válaszul Fónagy János azt mondta, hogy a kormány az uniós és a hazai költségvetési források felhasználásával minden megyében és minden térségben lehetőséget teremt a felzárkózásra és fejlesztésre.

    Hoppál Péter (Fidesz) a baranyai iskola- és óvodafejlesztésekről emlékezett meg.

    Kiss László (MSZP) egy korábbi ülésen megkezdett, a Római-parti mobilgát történetét bemutató felszólalását folytatta. Fónagy János azt felelte, hogy az árvízmentesítési munkák nem indulatok, hanem szakmai döntések eredményeként valósulnak meg.

    Burány Sándor (MSZP) azt mondta, hogy Kőbányán két helyen is becsapták a lakókat. Az egyik környéken az ígéretek ellenére is nagyon rosszak a közállapotok, a másikon pedig az emberek nem vásárolhatják meg azokat a lakásokat, amelyekben élnek. Fónagy János azt felelte, hogy a problémák elsősorban az önkormányzathoz tartoznak és nem az utóbbi hét évben alakultak ki, régebbre nyúlnak vissza.

    Sallai R. Benedek (LMP) arra emlékeztetett, hogy az Alkotmánybíróság a múlt héten a Natura 2000-es területek megőrzésével foglalkozott és megállapította az Országgyűlés mulasztását a területek értékesítése kapcsán. Fónagy János azt felelte, hogy az Alkotmánybíróság egyértelműen visszautasította a Földet a gazdáknak! program jogszabályi hátterét támadó ellenzéki kísérleteket.

    Ander Balázs (Jobbik) azt akarta megtudni, hogy a Soros-terv után a kormány mikor kezd el Dél-Somogy problémáiról konzultálni. Fónagy János arról beszélt, hogy a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretein belül Somogy megyének mintegy 43 milliárd forint áll a rendelkezésére.

    Vágó Sebestyén (Jobbik) Varga Szimeonhoz hasonlóan szintén a bolgár-magyar barátság napjáról emlékezett meg.

    Z. Kárpát Dániel (Jobbik) azt mondta, hogy a héten egy 1956-os harcost és családtagjait akarják kilakoltatni otthonukból. A képviselő kérte, hogy legalább a jövő évi választásig hirdessenek kilakoltatási moratóriumot. Fónagy János azt válaszolta, hogy a Jobbik több politikusa sem szavazta meg a bankok elszámoltatásáról, a forintosításról illetve az árfolyamgátról szóló jogszabályokat. Hangsúlyozta, hogy december 1. és március 1. között kilakoltatási moratórium van érvényben.

    Kulcsár Gergely (Jobbik) a Berettyóújfaluba tervezett rabkórházról szóló érvénytelen népszavazásról beszélt. Fónagy János közölte, hogy a kormány minden esetben tiszteletben tartja a lakosság akaratát, így a helyi népszavazás eredményét is.

    Kepli Lajos (Jobbik) azt bírálta, hogy a Duna szigetközi elterelése óta eltelt 25 évben nem történt valódi lépés az ügyben. Fónagy János azt mondta, hogy a jelenlegi tárgyalások legfőbb pontja a Duna felső szakaszának rehabilitációja.

    Farkas Gergely (Jobbik) az álhírek elleni fellépésre buzdított, míg párttársa, Szávay István bírálta azt, ahogy a szerb állam az ottani magyar közösséggel bánik. A magyar szerb kapcsolatok az elmúlt években gyorsan fejlődtek - mondta Fónagy János. 2010 óta Szerbiában közvetlenül megválasztott Magyar Nemzeti Tanács működik - hangsúlyozta.

    Ezt követően Sneider Tamás levezető elnök a parlament ülését bezárta, a következő ülést jövő hét hétfőre hívta össze.