ORFK: pontatlanságokat tartalmaz a Magyar Nemzet elsikkasztott uniós pénzekről szóló cikke

    Budapest, 2018. március 26., hétfő (MTI) - Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szerint számos pontatlanságot tartalmaz a Magyar Nemzet uniós pénzek elsikkasztásáról szóló cikke. Az ORFK hétfőn délután az MTI-hez eljuttatott közleményében többek között kiemelte: az ügy sem európai uniós sem magyar költségvetési forrásokat nem érintett.
hirdetés
    A Magyar Nemzet hétfői számában címlapon számolt be arról, hogy információi szerint az FBI tanúvédelmi programja védi az Egyesült Államokban azt a magyar állampolgárt, aki kulcsfigura lehet Magyarországon elsikkasztott uniós pénzek külföldre juttatásában.

    Az ORFK kommunikációs szolgálata az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: a napilap "Gyémánttá vált jutalék, magyar védett tanú Amerikában" című cikke - mint fogalmaztak - "aligha véletlenül" hemzseg a pontatlanságoktól.

    Mint kifejtették: a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) folytatott nyomozást különösen nagy értékre elkövetett pénzmosás bűntette miatt a jelenleg az Amerikai Egyesült Államokban tartózkodó, nemzetközi elfogatóparancs hatálya alatt álló 37 éves Faidt Péter András ellen. A magyar állampolgárságú férfi 2014. június 18. és 2014. november 10. között társaival bűnszervezetben követte el a bűncselekményt. A gyanúsítottak módszere az volt, hogy több magyarországi bejegyzésű, tényleges gazdasági tevékenységet nem folytató társaság nevében bankszámlát nyitottak különböző pénzintézeteknél. Majd ezeket a számlákat további bűntársaiknak átadták, hogy azokra különböző, nem magyarországi bejegyzésű gazdasági társaságok sérelmére elkövetett csalásokból származó átutalásokat végezzenek, melyeket további bankszámlákra utaltak vagy megkíséreltek utalni. A bűncselekmény európai uniós és magyar költségvetési forrásokat nem érintett - szögezték le.

    Faidt Péter András társaival szemben az NNI tavaly július 7-én befejezte a nyomozást. A Fővárosi Főügyészség tavaly november 8-án benyújtotta vádiratát. A vádlottak közül egy ember házi őrizetben van, ketten lakhelyelhagyási tilalom alatt állnak. Az NNI Faid Péter Andrással szemben felfüggesztette a nyomozást, amíg nem hallgatták ki gyanúsítottként.

    A magyar nyomozó hatóság előterjesztést tett az amerikai igazságügyi hatóságok irányába a nemzetközi jogsegélykérelem teljesítésére. Az Amerikai Egyesült Államokban Faid Péter Andrással szemben folytatott eljárásról a magyar hatóságok nem rendelkeznek információval - olvasható az ORFK közleményében.