Örmény válság - önmérsékletre szólított fel Jerevánban az orosz és az örmény elnök

    Moszkva, 2018. április 25., szerda (MTI) - Örményország belső válságának mielőbbi meghaladása érdekében az ország összes politikai erejének önmérsékletet és felelősségteljes magatartást kell tanúsítania - hangsúlyozta szerdai telefonbeszélhetése során Vlagyimir Putyin orosz és Armen Szarkiszján örmény elnök.
hirdetés
    A Kreml sajtószolgálatának tájékoztatása szerint a két államfő egyetértett abban, hogy a krízis megoldása érdekében az örmény politikai erőknek emellett készen kell állniuk arra, hogy "a fennálló problémákat szigorúan az alkotmány keretei között folytatott, konstruktív párbeszéd révén oldják meg".

    Az örmény parlament által miniszterelnökké választott korábbi államfő, Szerzs Szagrszján, Örményország Köztársasági Pártjának vezetője hétfőn, az ellene akkor már 11 napon át tartó tüntetések hatására lemondott a kormányfői posztról. Ügyvezető miniszterelnökké Szargszján korábbi első helyettese, Karen Karapetján lépett elő. Az nem szűnő ellenzéki megmozdulások kezdeményezője Nikol Pasinján, az Elk koalíció parlamenti képviselője.

    A törvény szerint az örmény parlamenti képviselőknek a kormányfő lemondásától számítva egy hetük van arra, hogy új jelölteket javasoljanak a miniszterelnöki tisztségre. Az új kormányfő személyéről várhatóan május 2-án döntenek. Az örmény parlamentben Szargszján pártja, az Örményország Köztársasági Pártja van többségben.