Romániai választások - A szociáldemokraták szerint őket illeti meg a kormányzás joga

    Bukarest, 2016. december 11., vasárnap (MTI) - A román Szociáldemokrata Párt (PSD) úgy véli, hogy történelmi győzelmet aratott a romániai parlamenti választáson, és őket illeti meg a kormányalakítás joga - erről Liviu Dragnea, a PSD elnöke nyilatkozott vasárnap este az exit poll eredmények közzé tétele után.
hirdetés
    A felmérések szerint a PSD a szavazatok 45 százalékát kapta, a második helyezett, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) a voksok mintegy 21 százalékát gyűjtötte össze.

    Dragnea úgy vélte, a választók egyértelműen döntöttek, és az eredmények alapján a PSD-nek kell kormányt alakítania. Ennek érdekében tárgyalni fognak a Calin Popescu Tariceanu vezette szabadelvű ALDE-val, amely az exit poll eredmények szerint a voksok mintegy 6 százalékát kapta.

    A PSD a választások előtt nem nevezte meg miniszterelnök-jelöltjét, ugyanis a jobbközép liberálisok által hatalomra juttatott Klaus Iohannis államelnök már október elején leszögezte: nem fog kormányalakítással megbízni olyan személyt, akit elítéltek vagy bűnvádi eljárás alatt van. Dragneát áprilisban két év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték az akkori államfő leváltásáról 2012-ben kiírt népszavazással kapcsolatos korrupciós perben.

    Dragnea kijelentette, a liberálisok a választási kampány idején úgy állították be, hogy Dacian Ciolos jelenlegi technokrata miniszterelnök és Dragnea közül kell választaniuk az állampolgároknak. Úgy vélte, a választók "egyértelműen döntöttek" a vasárnapi szavazáson.

    Calin Popescu Tariceanu, az ALDE társelnöke felszólította Iohannist, fogadja el a választói akaratot, amely a vasárnapi voksoláson megnyilvánult, és ne akadályozza meg egy legitim, demokratikus kormány megalakulását.

    Alina Gorghiu, a PNL elnöke rövid nyilatkozatában kijelentette: a játszma még nem ért véget, és nagymértékben függ a végeredménytől, hogy a liberálisok által kormányfő-jelöltként támogatott Ciolos miniszterelnök maradhat vagy sem.

    A választások győztesének nevezte magát a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) is, amelynek elnöke, Nicusor Dan a demokrácia győzelmének nevezte, hogy pártja újoncként bejutott a parlamentbe a harmadik legnagyobb politikai erőként úgy, hogy áprilisban még csak 40 alapító tagja volt. Az USR a nyári bukaresti helyhatósági választáson való sikeres szereplés után alakult országos párttá.

    (FOTÓ)