Soltész Miklós: a kormány segíti az egyházak kezdeményezéseit

    Győr, 2016. december 11., vasárnap (MTI) - A kormány segíti a magyarországi egyházak kezdeményezéseit - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériuma egyházi, nemzetiségi és civil kapcsolatokért felelős államtitkára vasárnap Győrben.
hirdetés
    A kormány által 4,7 milliárd forinttal támogatott Insula Lutherana felújítási és bővítési projekt keretében felújított Öregtemplom átadó ünnepségén Soltész Miklós hangsúlyozta, hogy a kormány és az egyházak közös felelőssége a fiatalok nevelése, de a kormány segítő támogatással ezt a feladatot az egyházakra bízhatja.

    Az államtitkár úgy fogalmazott: aki templomot épít, lelki gazdagságot kap. Ez a lelki gazdagság egyben felelősséggel jár, mert ha ezt a pluszt tovább tudja adni az építkezésen dolgozóknak és segítőknek, akkor meg lehet erősíteni a krisztusi alapokat Magyarországon, amelyeket a történelem viszontagságai néha kimosnak.

    A győri Insula Lutherana, vagyis evangélikus sziget felújításáról 2013. október 30-án írt alá az egyházközség támogató szerződést a kormánnyal. A projekt alapkövét tavaly november 22-én tették le. Korábban elkészült az óvoda és a levéltár felújítása, és most fejeződött be az 1785-ben felszentelt Öregtemplom felújítása. Már elkezdődött egy új iskolai tornaterem és a hozzájuk csatlakozó tantermek építése, várhatóan a jövő év elején pedig bővítik és felújítják a szeretetházat, lelkészlakásokat és a kollégiumot alakítanak ki, valamint felújítják a konvent épületét.

    Kara Ákos, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium fogyasztóvédelemért és infokommunikációért felelős államtitkára, Győr fideszes országgyűlési képviselője elmondta, hogy a kormány megtartotta korábbi ígéretét, és határidőre, 2017. október végéig elkészül az evangélikus sziget felújítása. A templom felújítását mindenki számára jelentős momentumnak nevezte.

    Gáncs Péter, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke beszédében az Orbán Viktorral szombaton tartott találkozón a miniszterelnök által hangoztatott üdvözlő szavakat tolmácsolta. Elmondta, hogy a kormányfő szerint az egész ország gazdagodik akkor, amikor egy lelki központ megnyílik.

    Hozzátette: a lelki építkezés 2017 októbere után is folytatódni fog Győrben, mert az az út, ami Istent és az embert összeköti, soha nincs kész, mindig lehet és kell rajta dolgozni.

    Somogyi Tivadar, Győr alpolgármestere (Fidesz-KDNP) arról beszélt, hogy állapota miatt két éve nem használhatták a templomot, és ez hiányzott a város életéből, amelyben az evangélikusok nagy és fontos szerepet töltenek be.

    Csorba János, a győri evangélikus egyházközség igazgató-lelkésze elmondta, hogy az Öregtemplomot mintegy 300 millió forintból újították fel. A megsüllyedt alapot 113 darab vasbeton cölöppel erősítették meg, restaurálták a padokat és az oltárt.

    Az orgona felújítása várhatóan jövő év nyarára készül el - fűzte hozzá.