Társadalmi vitát szerveznek a Liberálisok az állam világnézeti semlegességéről

    Budapest, 2017. április 25., kedd (MTI) - A Magyar Liberális Párt elnöke és ügyvivője levélben kéri fel az egyházak képviselőit, hogy vegyenek részt egy, az állam világnézeti semlegességéről szóló társadalmi vitában.
hirdetés
    Bősz Anett keddi budapesti sajtótájékoztatóján indoklásként azt mondta, úgy tűnik ki, hogy többet érnek az egyházi általános iskolába járó diákok, mint a világnézetileg semleges állami iskolák tanulói. Érvként azt hozta fel, hogy 2016-ban 54 milliárd forintot osztott szét a kormány az egyházi iskolák között, ami azt jelenti, hogy az ő tanulóikra fejenként 270 ezer forinttal több jutott, mint az állami iskolákba járókra.

    A kiemelten támogatott egyházi iskolák diákjainak így több esélyük van arra, hogy gimnáziumba vagy egyetemre kerüljenek - hangsúlyozta. Ez viszont szembemegy az állam világnézeti semlegességének elvével - jelentette ki.

    Az ügyvivő egyúttal bejelentette az egyház-finanszírozás átalakításáról szóló elképzelésüket is. Eszerint a történelmi egyházak, a regisztrált, vallási tevékenységet végző szervezetek és a kiemelt költségvetési előirányzatok egyaránt két százalékos adófelajánlást kaphatnának. Emellett a nyugdíjas illetve a 16. életévüket betöltött, de kereső tevékenységet még nem végző, tanulói jogviszonnyal rendelkező személyek, egy, előző évi átlagos adófelajánlással megegyező értékű kupont kapnának. Ezt a kupont, illetve annak ellenértékét az általuk választott egyházaknak illetve vallási szervezeteknek ajánlhatnának fel - közölte.