Tizenegy havi mélyponton a használtlakás-értékesítések száma az Egyesült Államokban júliusban

    Washington, 2017. augusztus 24., csütörtök (MTI) - Az Egyesült Államokban az elemzői várakozásokkal ellentétben tizenegy havi mélypontra csökkent a használtlakás-értékesítés júliusban.
hirdetés
    Az amerikai ingatlanforgalmazók szövetsége (NAR) csütörtökön azt közölte, hogy júliusban havi szinten 1,3 százalékkal csökkent a használt lakások eladásának száma a júniusi 2,0 százalékos csökkenés után. Az egy évvel korábbihoz képest 2,1 százalékkal nőtt a gazdát cserélő lakások száma, azonban az idei júliusi tavaly augusztus óta a leggyengébb adat.

    Az eladások júliusi ütemével számolva a teljes évben 5,44 millió lakáseladás lenne.

    Elemzők 0,9 százalékos emelkedést, évesítve 5,57 milliós számot vártak júliusra.

    Júliusban a használt lakások medián ára 258 300 dollár volt, 6,2 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál. Ez volt sorban a 65. hónap, amikor a mediánár éves összehasonlításban emelkedett.

    A vevőre váró használt lakások száma 9,0 százalékkal 1,92 millióra csökkent az egy évvel korábbihoz képest. Ez volt sorban a 26. hónap, amikor a vevőre váró használt lakások száma zsugorodott az egy évvel korábbihoz viszonyítva.

    A kedvező munkaerőpiaci helyzet és a gazdasági fellendülés egyaránt elősegítheti, hogy egyre többen döntsenek lakásvásárlás mellett, azonban a korlátozott készlet és a jelzáloghitel-kamatok emelkedésének kockázata visszafoghatja a használtlakás-értékesítést is.